S Pepelnicom počela korizma

1. ožujka 2017.
Komentari isključeni
849 Pregleda

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda. To je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa. No, Pepelnica nije samo početak korizmenog vremena već je to i dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Na blagdan Pepelnice svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom.

Poziv na obraćenje, s kojim se često susrećemo u Bibliji, poprima na Pepelnicu osobitu hitnost, jer nas podsjeća na to da ne možemo vječno računati s vremenom. Naš zemaljski život je ograničen i zato moramo koristiti vrijeme da bismo činili dobro i odbacivali zlo. Tako promatrana, Pepelnica je i dan opomene. Recimo i to da je Pepelnica pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Sveta misa u samoborskoj župnoj crkvi je u 18 sati, a kod franjevaca u 18 sati i 30 minuta. Kod svake mise je i obred pepeljenja.

(fotografija preuzeta s www.vjeraidjela.com)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.