Kriv je i točka!

1. ožujka 2017.
Komentari isključeni
1.315 Pregleda

Nema više fašničke republike, nema blagostanja i bestežinskog stanja, ljepote, divote i krasote. Po ovlasti Vrhovnog fašničkog suda, Prinčeva je glava luda postavljena tamo gdje joj je i mjesto. Na galgama je, na žalost fašničkoga puka, sinoć završio samozvani vladar Fašničke Republike, Princ Fašnik, najveći grešnik za sve neobuzdane spelancije, koje su lice fašničke nacije, skroz izobličile i unakazale. Poslije svih iskaza i dokaza, optužbe i obrane, tako je uime fašničkog pučanstva mirne i čiste savjesti presudio Fašnički Sudec, zaključivši kratko i jasno: Kriv je i točka!

Krvnici nisu oklijevali već su požurili “zakuriti ogenj i pod rit mu ga deti, kak bi moglo zgoreti sve ono kaj ni valjalo, svi naši grehi koje je izazvao taj opaki lik, samozvani samoborski Princ Fašnik”. I dok je on viseći na galgama gorio, nebo se nad gasećom Republikom zažarilo od pirotehnike iz Mirnovca. Još jedne veličanstvene vatrometne vratolomije začas su odagnale tugu i jad na licima puka za koji je samoborski trg s okolnim ulicama bio pretijesan u tim sudbonosnim trenucima. Karmine pune veselja, pjesme i plesa započele su s “prljavcima” koji su puni hitova, što su do ponoći odjekivali prepunim trgom, pokazali da je odabir Prljavog kazališta za završnicu fašničkih spelancija bio pun pogodak Turističke zajednice grada Samobora i Grada Samobora.

Time je fešta u ovoj dugoj noći tek bila započela, a slavit će se do zore u svim poštenim samoborskim lokalima.

Kraj 191. Samoborskog fašnika bio je onakav kakvim se samo poželjeti mogao. Ugodno i toplo vrijeme, maska do maske, raspoloženje i atomsfera iz minute u minutu sve bolja, a grad prepun ljudi.

Programski je za zagrijavanje bio zadužen Bailatino, naši samoborski plesni showmeni, koji su dobro zagrijali brojne sudionike ove fašničke završnice i pripremili ih za dodjelu nebrojenog, možda i nikad većeg broja fašničkih nagrada. Najprije su na red došle obiteljske nagrade, za najmaskiranije obitelji, najmlađe nagrade Samoborskog fašnika, uvedene tek lani. Između 15 prijavljenih obitelji koje su se predstavljale subotama i nedjeljama, žiri je odabrao 4 najoriginalnije. Prvo mjesto i vrijedno putovanje Idea putovanja u Veneciju te poklon bon Chromosa Samobor u vrijednosti od tisuću kuna osvojili su Trolovi, druge su bile Samoborske hobe, treći Simpsoni, a četvrta obitelj nosila je ime Mala sirena.

Potom su po svoje zaslužene nagrade stigli predstavnici mjesnih odbora čije smo rezultate već objavili u nedjelju, no, ponovimo: Među taborima: 1. Rude, 2. Vrbovec, 3. Hrastina, a u alegorijskim kolima i scenskom nastupu: 1. Celine, 2. Rude, 3. Podvrh.

Zatim je došao red na uručenje najuglednije nagrade, Fašničkih galgi, koje se dodjeljuju osobama posebno zaslužnim za očuvanje samoborske fašničke tradicije. Njihov je dobitnik ove godine doajen fašničkog dekoraterstva i ilustratorstva Ivica Jambrešić, samoborski kipar i karikaturist, koji već 41 godinu sudjeluje u osmišljavanju fašničkih ukrasa. No, ima i još jednu ulogu u Fašniku, krvničku, jer je dio ceremonijala spaljivanja lutke koju, kojeg li paradoksa, prije toga sam izrađuje i, kako kaže, veseli se kad Princ “zgori”.

Drugi put uzastopno Nagrada Srakino gnezdo za najbolje uređeni ugostiteljski objekt, i više je nego zasluženo otišla u ruke Gabrekove ekipe, koja iz godine u godinu sve svoje osoblje i cijeli prostor pretvara u fašnički raj. Ništa manje za njima ne zaostaje ni ove godine drugonagrađena Gradna te trećeplasirana Samoborska klet.

Posebna nagrada, koju dodjeljuje Princ Fašnik sa svojom ekipom, zove se “Zlatna krafla“. Na 191. Samoborskom fašniku njezinim je dobitnikom postalo 5 osoba s posebnim zaslugama za samoborsko fašnikovanje. To su Ljiljana Lilika Matejčić koja od malih nogu, punih 5 desetljeća, sudjeluje u Samoborskom fašniku, od maškare do sutkinje. Ova je nagrada pripala i pokretaču brojnih rudarskih fašničkih sudjelovanja, Josipu Joki Lebegneru te celinskom majstoru fašničkih spelancija Juri Stanecu. Za ovogodišnji sportski doseg nagrađen je Košarkaški klub Samobor koji je na Fašnik doveo slavne Barcelonine košarkaše, a zlatna je krafna pripala i vinskom fašničkom princu Marijanu Žganjeru.

No, ni to nije sve. Sraka, Princ, Sudec i Fiškal odabrali su iz publike najboljeg, najustrajnijeg i najvjernijeg promatrača fašničkih događanja, a to je Darko Cvitić. Uz njega, njihovu je nagradu zavrijedio i šef fašničkog kabineta Vjekoslav Brunović.

U uži izbor ušlo je 6 pojedinačnih maski te 5 skupnih. Nakon što su se u završnoj večeri još jedanput pokazale svima, žiri sastavljen od fašničkih likova, ocijenio je da kod pojedinačnih prvo mjesto i nagrada od dva poklon bona, Arena centra u vrijednosti od 6 tisuća kuna te Chromosa Samobor u vrijednosti od tisuću kuna pripada “Brodu bez nade“. Drugi su “Kolinda i Plenki“, treći “Ivek Duga Cijev“, četvrti “Deadpool“, peti “Bivši šerif” i šesti “Beskućnik“.

Maska “Dobar, loš, pročitan” prva je u konkurenciji skupnih maski i zavrijedila je 8 tisuća kuna na kartici Splitske banke te poklon bon samoborskog Chromosa vrijedan tisuću kuna. Drugo mjesto osvojila je maska “TNT u akciji“, treće “Frajle za po doma“, četvrto “Blokirani” i peto “Indijanska kaša“.

Tomislava Horvatić bila je najsretnija vlasnica Fašničke putovnice jer je baš njezina putovnica izvučena iz kutije, pa je dobila prvu nagradu – putovanje Idea putovanja u vrijednosti od 10 tisuća kuna. Preostale nagrade odnijele su Vesna Pavlin, Martina Franceković i Loreta Librić. S 13 sakupljenih pečata prilikom konzumacije jela i pića u ugostiteljskim objektima, koji su se našli na Fašničkoj putovnici, sudionici ove nagradne igre imali su priliku za vrijeme svih fašničkih dana još veseliji napustiti Fašničku republiku.

Snimio: Kruno Solenički

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.