1, 2 milijuna eura za razvoj turizma na zaštićenim područjima

28. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.056 Pregleda

Europski prekogranični projekt suradnje Hrvatske i Slovenije Enjoyheritage, koji je okupio 7 partnera, danas je predstavljen u Galeriji Prica. U projektu sudjeluju Općina Slovenska Bistrica, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode – poslovna jedinica Maribor, Zavod za turizam Maribor-Pohorje, a iz Hrvatske to su: Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Općina Vrsar, Grad Ozalj i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-Zagorske županije.

Cilj projekta je “razvoj održivog obiteljskog turizma u zajedničkom pograničnom području na temelju atraktivne interpretacije prirodne i kulturne baštine”. Projekt je vrijedan 1, 2 milijuna eura od čega na hrvatske partnere otpada 644 tisuće eura.

Novi ravnatelj Javne ustanove Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje, Kristijan Brkić, istaknuo je kako je glavni cilj projekta mlade privući u prirodu i to putem modernih tehnologija kao što su mobilne aplikacije.

Dobivena sredstva u iznosu od preko 130 tisuća eura Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje planira utrošiti u uređenje poučnih staza, ali i jednog od lokaliteta na Budinjaku tj. tuluma iz željeznog doba, u kojem je bio pokopan jedan od lokalnih vladara.

Projekt se provodi od 1. listopada prošle godine, a završen bi trebao biti do 31. ožujka 2019. godine.

Suradnja s partnerima na ovom projektu je odlična – kaže Kristijan Brkić – ističući kako je svima njima drago što su uspješno aplicirali na europski natječaj Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, na koji je pristiglo puno prijava, a svega pet projekata je odobreno.

I ostali hrvatski partneri danas su predstavili aktivnosti koje planiraju provesti u sklopu projekta. Tako će spomenik prirode Hušnjakovo, najstarije i najbogatije paleontološko nalazište u Hrvatskoj, biti obogaćeno dodatnim sadržajima, a uređena će biti i kružna staza koja djelomično prolazi kroz nalazište, ali i obližnjim brdom oko Jezera Dolac te vodi vodi do najvišeg vrha staze, a to je ostatak kapele Sveta tri kralja – rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-Zagorske županije, Dijana Hršak.

U gradu Ozlju, koji je poznat po Starom gradu i više od stotinu godina staroj hidroelektrani na Kupi, planiraju preurediti napuštenu staru školu i pretvoriti je u Centar za posjetitelje – najavio je Toni Šarić, voditelj odjela za gospodarstvo u Gradu Ozlju.

Što se tiče Vrsara oni, pak, planiraju urediti stazu Svetog Romualda koja je duga 9 i pol kilometara, a počinje na obali Vrsara i posjetitelje vodi u šumu Kantija. To područje planiraju obogatiti i interpretacijskim pločama, a sve s ciljem kako bi privukli što više pješaka i biciklista – rekla je voditeljica tog projekta u Općini Vrsar, Manuela Hervatin.

Svim spomenutim područjima zajedničko je to što su ona zašićena te imaju puno potencijala za razvoj, a s ciljem da dodatnim sadržajima privuku posjetitelji koji će uživati u prirodi i ponovno joj se vraćati.

Nakon današnjeg predstavljanja projekta u Samoboru sudionici su se uputili do Areheološkog centra u Budinjaku.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.