Mjesnom odboru Celine primat na 191. Samoborskom fašniku

26. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.808 Pregleda

Prvi koji su nakon prijepodnevnih dječjih povorki zauzeli glavnu fašničku pozornicu bile su maskirane obitelji, koje su pokazale svoje kreativnost, ali i potvrdile da obiteljsko maskiranje postaje polako budućnost Samoborskog fašnika. Nakon maskiranih obitelji, Samoborski fašnik ugostio je Cirkusku udrugu Razbibriga, koja je u 45 minuta programa pokazala velik broj cirkuskih vještina kojima su se posebno razveselili najmlađi.

Mjesni odbor Hrastina otvorio je program mjesnih odbora druge fašničke nedjelje sa svojim Hrastovec city-em. Predstavili su sve svoje važne institucije, od KPD-a Hrastoglava, Hrastovec holdinga i bara do Zdrpi banke, a važno mjesto imala je i naftna MUL pušotina. Sve su partijom karata u njihovom saloonu začinili Plenković, Sanader i Vidošević, a otplesale atraktivne kan kan plesačice.

Fašnički jubilarci, Celinci, koji su današnjim nastupom obilježili svojih 20 godina fašnikovanja u Samoboru, doveli su kaubojsko-indijansku Celinsku karavanu u koju su ubrzo uključili i Fiškala i Sraku te ih pridružili svojoj složno ekipiranoj sviti koja je do pozornice stigla i zahvaljujući Celinetransu. Hit njihova političko-satiričnog igrokaza bio je “Bik koji hiče” na kojemu nije opstao ni Putin, niti Trump, pa ni Angela, ali je zato naša Kolinda zajahala i nadjahala bika. Da im je jahanje u krvi, pokazali su i fašnički likovi, pa su se na biku (a ne na konju), na kraju celinske parade našli Sudec, Fiškal i Sraka. Za Princa nismo sigurno je li apstinirao jahanje da ne bi pao prije vremena. U svakom slučaju, nikome se ništa nije dogodilo, a spušatnje s pozornice proteklo je u atraktivnom plesnom ritmu.

Nakon četiri godine stanke na samoborsku fašničku scenu vratio se Mjesni odbor Rude u svom Los Rudos Expressu te zaposjeo Los Rudos Saloon. U njemu su prvo nastupom oduševile Grebli-cice te posebno Kan kan-nete, budući da su se muški članovi preobukli u žene. Dijelila se i Rudarska šljiva. U Saloonu je pak došlo do obračuna pa je moralo djelovati pogrebno poduzeće Posljednji metak, a naricale su Črne udovice kmice. Odigran je i Rudarski rulet na kojem su Bob Petrov, Tomi Karamolko, Kris Beljak, Endrju Plenković i Viski Šeks rasprodali Hrvatske šume, Rudarsku industriju nafte, Fantasyland, Rudarsku elektroprivredu i Hrvatske vode.

Podvrh se s Velikom Jazbinom za fašničku povorku pripremao dugo i temeljito o čemu su svjedočila i njihova alegorijska kola, koja nisu služila samo za dolazak do pozornice, već i za pravi diveljzapadski performance. Važnu ulogu u njemu odigrale su i prave jahačice na pravim konjima, a na sceni su dominirali Donald Kramp sa svojom Melanie, pod čijom je kontrolom bila cijela družina iz saloona, u kojemu nije nedostalo ni pucnjave, ni cuge, ni plesa. Podvrška Tina je zavrtjela i Kolo sreće i najbitnije je bilo da se nešto stalno kreće i okreće. Posjetiteljima ovog dijela fašničkog programa na raspolaganju je bio i Sex Second Hand Shop iz Podvrha pupunjen sa 100 posto domaćim proizvodima koje je nudila i dama u godinama, sve pod geslom “Bolje bakica, nego šakica”.

Među mjesne odbore ubacili su se i košarkaši. Nakon jučerašnjeg veteranskog derbija s iskusnim samoborskim “risovima”, Barcelonini igrači danas su se u potpunosti mogli prepustiti užicima koje nudi Slobodna Fašnička Republika, ali nisu odoljeli a da još jednaput ne pozdrave fašnički puk, koji im je na Fiškalov poticaj uzvario uzvicima Barca, Barca! Za uspomenu i dugo sjećanje napravili su s pozornice i jedan “kipec” sa Samoborcima.

Sa završetkom povorki i scenskih nastupa mjesnih odbora uslijedila je u današnje predvečerje i večer kombinacija glazbeno-zabavnog programa u kojem su se izmjenjivali stand up komičari Studija smijeha te tamburaški sastav Od sumraka do zore. Po posljednji put, prije velikog izbornog finala u utorak, priliku za predstavljanje dobile su i pojedinačne maske.

Sudbonosni trenutak ove večeri protekao je kao ruski rulet, iščekivanje koga je to komisija, žiri, ocjenjivački sud ili prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od Srake, Princa, Suca i Fiškala te šefa kabineta faničkih dekoratera, Nike Baruna, među nastupima mjesnih odbora i gradskih četvrti ocijenilo najboljim.

Prvo mjesto i 17 tisuća kuna osvojio je Mjesni odbor Celine, drugo je mjesto i 15 tisuća kuna pripalo Mjesnom odboru Rude, treće je, s 12 tisuća kuna, zavrijedio Mjesni odbor Podvrh, a potom sa po 9 tisuća kuna slijede: na četvrtom mjestu Mjesni odbor Hrastina, peto dijele udružene gradske četvrte Južno naselje i Giznik-Anindol te Mjesni odbor Vrbovec, dok je na sedmom mjestu Mjesni odbor Domaslovec.

Za trud oko tabora ocjenjivači su najuspješnijim ocijenili Rude kojima je pripalo 5 tisuća kuna, drugi je Vrbovec s 3 tisuće kuna, a treća Hrastina s 2 tisuće kuna. Dalje su ranigani Celine, Podvrh, Domaslovec te Južno naselje i Giznik-Anindol.

Tekst: Mato Šipuš i Edi Kirschenheuter

Fotografije: Kruno Solenički i Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.