Geobaština Zagrebačke županije na Međunarodnom skupu

20. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.694 Pregleda

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je Geobaštinu Zagrebačke županije s naglaskom na izazove upravljanja na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“.
Skup se održao u Pećinskom parku Grabovača u Perušiću 18. i 19. veljače. Okupilo se oko 150 sudionika iz redova akademske zajednice, stručnjaka u sektoru zaštite prirode, turističkih djelatnika iz pedesetak ustanova i organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Skup je bio posvećen problematici georazolikosti, geobaštine i geoturizma. Iako su georaznolikost i geobaština važan dio funkcioniranja ekosustava te sastavnice prirode još uvijek nisu dovoljno prepoznate kao vrijedan resurs kojim treba odgovorno upravljati istaknuto je na skupu.

Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten predstavila je bogatstvo geobaštine Zagrebačke županije s naglaskom na Grgosovu spilju, jedini speleološki objekt otvoren i uređen za javnost. Na području Zagrebačke županije nalaze se ukupno 43 speleološka objekta (spilje i jame) a dosadašnja istraživanja su pokazala da bi još neke objekte trebalo zaštiti poput „Medjama“ kao geomorfološki spomenik prirode, „Vrela potoka Bistrac” kao geomorfološko-hidrološki spomenik prirode.

„Stanje georaznolikosti se u zadnjih pedesetak godina pogoršalo više nego ikad u povijesti čovječanstva. Hrvatska je donekle bila pošteđena od ovih trendova i nacionalni prirodni resursi nisu dosegnuli toliku razinu ugroze kao u nekim drugim državama Europske unije, no u zaštiti prirode moramo biti aktivni. Atraktivnost naše prirode koja svake godine privlači sve veći broj turista u naša zaštićena područja logičan je potencijal za dodatne prihode. No, ne smijemo upasti u zamku da se zaštićenim područjima upravlja kao ‘turističkim’ destinacijama“ – istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u pozdravnom govoru.

Skup je održan u organizaciji Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, JU „Pećinski park Grabovača“, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, speleoloških klubova Samobor i Velebit te pod pokroviteljstvom Komisije za krš, Međunarodne geografske unije, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za turizam i Hrvatskog geomorfološkog društva.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

 1. Avatar

  A kaj fali grijanju termalnim vodama umjesto preskupog plina….

 2. Avatar

  Misliš na terme Šmithen !? 🙂

 3. Avatar

  Žila termalnih voda je u Samoboru na 36 stupnjeva…

 4. Avatar

  Znači samo treba piknuti vu žilu !? 🙂

 5. Avatar

  Dao sam gratis ideju a ostalo nek naprave mjerodavni i stručni, uz poskupljenje plina i vjetro-akrobacije Samobor možda ima izlaz.