Fitoplazme prijete hrvatskim vinogradima

17. veljače 2017.
Komentari isključeni
754 Pregleda

Edukativno predavanje s temom “Fitoplazme, zlatne žutice vinove loze” u srijedu, 15. veljače, u prostoru samoborske Vinogradarsko-vinarske udruge, u popularnoj Brenti, pred brojnim vinarima i vinogradarima održala je Aleksandra Radić iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

Fitoplazme su ozbiljne prijetnje hrvatskim vinogradima koje se prenose sadnim materijalom, a sa zaraženog na zdravo područje tu zaraznu bolest prenosi i američki cvrčak.

Ukoliko se trs zarazi fitoplazmom potrebno ga je bez razmišljanja zajedno s korijenom ukloniti. Fitoplazma nije prisutna na samoborskom području no ono je ugroženo, jer jedno od žarišta u Zagrebačkoj županiji je u susjednoj nam Svetoj Nedelji.

Protiv fitoplazme se može boriti insekticidima te čišćenjem zapuštenih vinograda. Više o ovoj temi govorimo u našoj emisiji Sjetva, ove nedjelje, od 13:15 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.