FER otvorio vrata osmašima iz Bregane

17. veljače 2017.
Komentari isključeni
2.039 Pregleda

Učenici osmih razreda Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, koji pohađaju izbornu nastavu informatike posjetili su jučer Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pod vodstvom učiteljice informatike Arijane Volmost i učitelja fizike Tihomira Ivaneca. Na fakultetu su ih dočekali Ana Sović Kržić, Anamari Nakić i Tomislav Jagušt koji su ih proveli kroz zavod za visoki napon i zavod za telekomunikacije na kojima su im pokazali dio istraživanja koji se provode na fakultetu.

U laboratoriju za visoki napon učenici su gledali izbijanja visokih napona kroz nekoliko pokusa i osjetili miris ozona, a u laboratoriju za telekomunikacije imali su priliku isprobati VR naočale, doživjeti svijet stanica u tijelu, upravljati računalom pokretom bez dodira. Sve to izazvalo je veliko uzbuđenje i veselje jer se ovakve prilike ne ukazuju svakodnevno. Učenici su poželjeli vidjeti i kako izgleda laboratorij za obnovljive izvore energije, ali, nažalost, to tada nije bilo moguće pa su samo nakratko uživali u pogledu s 12. kata zgrade gdje se obavljaju sva ta ispitivanja.

Potom su krenuli prema učionicama na radionice o mrežama računala i LEGO Mindstorms robotima. Kako su bili podijeljeni u dvije skupine, svi su aktivno sudjelovali u radionicama. LEGO Mindstorms bio je pun pogodak gdje su učenici osim sastavljanja robota isprobali i njihovo programiranje. To je postao pravi izazov, ali i natjecanje tko će uspjeti riješiti postavljeni zadatak što točnije. Na radionici i o mrežama računala učenici su na vrlo zanimljiv način čuli kako su mreže nastale i kako one funkcioniraju, te su se prisjetili i gradiva iz 6. razreda. Najzabavnije na toj radionici je bilo praktično objašnjenje rada mreže kroz igru pomoću loptica, papirića s brojevima i trakama na podu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.