FER otvorio vrata osmašima iz Bregane

17. veljače 2017.
969 Pregleda

Učenici osmih razreda Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, koji pohađaju izbornu nastavu informatike posjetili su jučer Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu pod vodstvom učiteljice informatike Arijane Volmost i učitelja fizike Tihomira Ivaneca. Na fakultetu su ih dočekali Ana Sović Kržić, Anamari Nakić i Tomislav Jagušt koji su ih proveli kroz zavod za visoki napon i zavod za telekomunikacije na kojima su im pokazali dio istraživanja koji se provode na fakultetu.

U laboratoriju za visoki napon učenici su gledali izbijanja visokih napona kroz nekoliko pokusa i osjetili miris ozona, a u laboratoriju za telekomunikacije imali su priliku isprobati VR naočale, doživjeti svijet stanica u tijelu, upravljati računalom pokretom bez dodira. Sve to izazvalo je veliko uzbuđenje i veselje jer se ovakve prilike ne ukazuju svakodnevno. Učenici su poželjeli vidjeti i kako izgleda laboratorij za obnovljive izvore energije, ali, nažalost, to tada nije bilo moguće pa su samo nakratko uživali u pogledu s 12. kata zgrade gdje se obavljaju sva ta ispitivanja.

Potom su krenuli prema učionicama na radionice o mrežama računala i LEGO Mindstorms robotima. Kako su bili podijeljeni u dvije skupine, svi su aktivno sudjelovali u radionicama. LEGO Mindstorms bio je pun pogodak gdje su učenici osim sastavljanja robota isprobali i njihovo programiranje. To je postao pravi izazov, ali i natjecanje tko će uspjeti riješiti postavljeni zadatak što točnije. Na radionici i o mrežama računala učenici su na vrlo zanimljiv način čuli kako su mreže nastale i kako one funkcioniraju, te su se prisjetili i gradiva iz 6. razreda. Najzabavnije na toj radionici je bilo praktično objašnjenje rada mreže kroz igru pomoću loptica, papirića s brojevima i trakama na podu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentirajte