5 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć

17. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.701 Pregleda

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je 5 novih vozila za hitnu medicinsku pomoć, a do kraja travnja dobit će još nova tri vozila ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Ključeve prvih pet vozila danas je ispred Doma zdravlja u Samoboru ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorinu Gajniku uručio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Tri su vozila za hitnu medicinu namijenjena za potrebe pacijenata u Samoboru, Zaprešiću i Jastrebarskom, a dva sanitetska vozila za potrebe u Vrbovcu i Zelini.

Prema riječima ravnatelja Gajnika, vozila Zavoda za hitnu medicinu godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara zbog posebnog geografskog položaja Zagrebačke županije, ali i činjenice da na njenom području nema bolnice već se svi pacijenti koji trebaju bolničku skrb voze u Zagreb. „Djelatnost hitne medicine nemoguće je kvalitetno obavljati bez adekvatnog broja vozila stoga već sad mogu najavit nabavu novih 9 vozila za što smo proračunom u 2017. godini osigurali 2,6 milijuna kuna“ – izjavio je župan Kožić. Izrazio je i zadovoljstvo izmjenom Mreže hitne medicine temeljem kojih je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15 T1 timova.

Naime, nakon višegodišnjih napora Zagrebačke županije da se promijeni Mreža hitne medicine, u lipnju 2016. godine Ministarstvo zdravstva donijelo je novu Mrežu hitne medicine temeljem koje je Zagrebačka županija dobila dodatnih 15 T1 timova, a gradovi Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, u kojima je bilo ustrojeno dežurstvo, dobili su status ispostava Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija tako sada ima 45 timova T1˟, 5 timova T2 te 5 timova prijavno dojavne jedinice (PDJ), Ispostave Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina imaju po 5 T1 timova, od čega su 4 tima ugovorena od strane Zavoda za hitnu medicinu s HZZO-om, a po jedan tim u svakom gradu financira Zagrebačka županija za što je u 2017. godini osigurala 1,2 milijuna kuna.

„Do nedavno smo imali 30 T1 timova, a takav način rada bio je neodrživ i opasan za naše stanovnike pa smo bili primorani svake godine osigurati oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za rad dodatnih T1 timova jer nitko od nas nema se pravo kockati s ljudskim životima“ – pojasnio je Kožić izrazivši zadovoljstvo kako je višegodišnja loša organizacija Mrže hitne medicine koja je stanovnike Zagrebačke županije stavljala u neravnopravan položaj u odnosu na druge županije konačno ispravljena.
 
T1 tim ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.