Brojevi i brojke na razumljiv i zanimljiv način

17. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.207 Pregleda

Zahvaljujući dugogodišnjem radu našeg sugrađanina, fizičara, leksikografa i veleučilišnog profesora Zvonimira Jakobovića, svjetlo dana ugledala je zanimljiva knjiga naslovljena “Brojevi i brojke”. Predstavili su je sinoć u Gradskoj knjižnici predsjednik Rotary cluba Samobor Stjepan Črnjak, voditeljica Povijesnog odjela Matice hrvatske Samobor Sandra Sinković, nakladnik, urednik i recenzent Zvonko Benčić i sam autor. U knjizi se, za koju je profesor Jakobović materijal skupljao desetljećima, na jednostavan način prikazuju povijesne, civilizacijske i kulturne činjenice o brojevima i brojkama. Više od polovice sadržaja knjige posvećeno je neobičnim primjerima brojeva i brojki.

-Ta knjiga ne govori o brojevima i brojkama u smislu računanja već omogućuje dublje razumijevanje tekstova u kojima se spominju brojevi i brojke što je i njezina najveća vrijednost – rekao je Zvonko Benčić. Knjiga “Brojevi i brojke” zanimljiva je i po tome što se može čitati napreskokce, a svaka napisana rečenica doboko je promišljena, ali i lako razumljiva. -To je neobična priča o brojevima i brojkama kakvu niste čuli ni u školi, niti na fakultetu – rekao je Zvonimir Jakobović. Pojam brojnosti je zapravo svojevrsna igra riječi, a brojke su svima razumljive. Iako se mogu zapisivati i riječima pojedinih jezika, što im može dati i neku posebnu vrijednost, ili crticama kod kartanja, brojke zapisane simbolima svima postaju razumljive – objasnio je profesor Jakobović. Ustvrdio je i da je zapisivanje brojeva, do kojeg je u davnini dolazilo iz potrebe, a ne iz zabave, bar nekoliko tisuća godina starije od pisma.

Na naslovnici knjige je čuveni Dürerov bakrorez iz 1514. godine, Melankolija 1, koja se čuva u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Smatra se najproučavanijom umjetninom ikad napravljenom, koja je stoljećima utjecala na europsku umjetnost. O tom vrijednom djelu govorili su i Benčić i Jakobović, naglasivši da je iz te slike izvučen magični kvadrat s brojkama koje u takozvanoj magičnoj konstanti, po vertikalama, horizontalama i dijagonalama daju uvijek zbroj 34. Taj magični kvadrat ima i drugih svojstava, a pri dnu sadrži brojku koja obilježava godinu nastanka slike.

U glazbenom intermezzu ovog predavanja nastupila je mlada samoborska gitaristica Marija Crljen.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.