18 dobrovoljnih vatrogasaca osposobljeno za spašavanje pri tehničkim intervencijama

11. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.569 Pregleda

Vatrogasna zajednica grada Samobora sinoć je na prigodnoj svečanosti u Vatrogasnom domu Bobovica organizirala podjelu diploma za usavršavanje specijalnosti za spašavanje pri tehničkim intervencijama. Usavršavanje je održano 17. i 19. lipnja prošle godine, trajalo je 30 nastavnih sati, od kojih je 8 sati bilo teorijska, a 22 sata vježbovna nastava. Ovim usavršavanjem 18 dobrovoljnih vatrogasca samoborske vatrogasne zajednice steklo je zvanje specijalnosti za spašavanje pri tehničkim intervencijama.

Teorijska nastava održavana je u Vatrogasnom domu Samobor, a vježbovni dio u prostorima tvrtke CE-ZA-R u Zagrebu. Nastavu je vodio vatrogasni instruktor Marijo Paluh. U vježbovnom dijelu koristila su se vozila i oprema za tehničke intervencije Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora.

Zapovjednik Zajednice Mladen Žitković u svom pozdravnom govoru istaknuo je da područjem Samobora prolazi auto-cesta, a tu su i državne, županijske i nerazvrstane ceste te da samoborski vatrogasci tijekom godine imaju dosta tehničkih intervencija spašavanja stradalih u prometnim nezgodama. Ovo usavršavanje organizirano je s namjerom da uz profesionalne vatrogasce, koji na mjesto intervencije dolaze među prvima, Zajednica osposobi i dio dobrovoljnih vatrogasaca za spašavanje pri takvim tehničkim intervencijama ne bi li ih, prema potrebi, mogla pozivati u tim slučajevima. Žitković je čestitao polaznicima na trudu i zalaganju koje su pokazali za vrijeme usavršavanja, sa željom da stečena znanja primijene u vatrogasnim intervencijama, pomažući ljudima u nevolji, što je i bit vatrogasnog poziva.

Na kraju svečanosti mladim vatrogascima diplome je podijelio viši savjetnik za civilnu zaštitu i vatrogastvo u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Samobora Krunoslav Znika, koji je u svom pozdravnom govoru naglasio važnost kontinuiranog osposobljavanja i pomlađivanja u vatrogasnoj organizaciji, bez koje nama opstojnosti vatrogastva te izrazio zadovoljstvo što je ovoliki broj mladih ljudi sudjelovao u programu usavršavanja i uspješno ga završio.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.