Dan broja 112

9. veljače 2017.
Komentari isključeni
837 Pregleda

Državna uprava za zaštitu i spašavanje obilježit će sutra Dan europskog broja 112 prigodnim programom za djecu, koji će se održati u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje s početkom u 9 sati. Učenici Osnovne škole Ante Kovačića iz Zagreba posjetit će Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje će im ukratko biti prezentiran rad Centra. Nakon toga bit će održana kratka edukacija učenika, na kojoj će biti upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi, vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja, te kako ispravno postupiti u tim slučajevima.

Edukaciju će provoditi djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb uz prisutnost jednog vatrogasca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, pripadnika civilne zaštite te potražnog psa.

Broj 112, čiji je dan zapravo u subotu, 11. veljače, stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči 1.600.368 poziva na broj 112 u 2016. godini, od kojih je 7.628 poziva bilo na stranim jezicima.

Također, već se šesti put uzastopno, na jedinstveni način promovira se zdrav način života i značaj broja 112, rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi na 5 kilometara u Slavonskom Brodu. Ove godine očekuje se oko 160 sudionika koji će simbolično startati u subotu, 11. veljače u 11 sati i 2 minute ispred sportske dvorane Vijuš.

Podsjetimo da je Vijeće Europskih zajednica 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC) koji sve hitne službe integrira u jedinstven sustav pružanja pomoći građanima Europske unije. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Deklaracijom se pozivaju zemlje članice EU da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana Europske unije bilo upoznato s namjenom broja 112.

Broj 112 jedini je broj za hitne službe u 9 država članica EU: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.