Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Umrla najstarija stanovnica Samobora

3. veljače 2017.
Komentari isključeni
5.205 Pregleda

U 104 godini života, 1. veljače, umrla je Franca Muženjak – najstarija stanovnica grada Samobora.Rođena je 1913. godine i posljednja je osoba iz našeg grada koja je rođena prije Prvog svjetskog rata. Misa zadušnica i sprovodni obredi za gospođu Francu Muženjak rođenu Bošković, mještanku sela Mali Lipovec, župljanku župe Rude, održani su 2. veljače na blagdan Svijećnice, u kapeli Svete Obitelji u Velikom Lipovcu te seoskom groblju u Velikom Lipovcu. Misu i sprovodne obrede predvodio je vlč. Darko Banfić, župnik iz Ruda naglasivši da je misa zadušnica znak zahvalnosti za život France Muženjak kojoj je Bog dao živjeti veliki broj godina. Franca je iza sebe ostavila potomke koji su bili ponosni na nju i njen dugi život.

Franca je rođena 1913. godine, prije Prvog svjetskog rata a doživjevši ulazak u 104. godinu života bila je najstarija stanovnica našeg grada. Čitav svoj život živjela je u Lipovečkoj dolini. U njenom životu izmijenilo se pet država a i najstariji stanovnici gorskog dijela Samobora ne sjećaju se da je netko doživio takve velike godine života.
Franca je do svoje smrti nosila svakodnevno svoju narodnu nošnju, „bijelu rubaču“,i njenom smrću sela podno Japetića gube dio svog identiteta, narodnu nošnju po kojem su se žene prepoznavale kad su došle u grad Samobor ili u Zagreb ili neko drugo mjesto van svog mjesta stanovanja.

Veći broj rodbine, mještana, susjeda i kumova ispratio je Francu na vječno zemaljsko počivalište. Njeno tijelo položeno je u obiteljski grob na seoskom groblju u Velikom Lipovcu. Franca je ispunila svoje godine skromnim življenjem a ovu našu Lipovečku dolinu zamijenila za vrhunce Nebeske radosti.

Pokopavši njezino tijelo na blagdan Svijećnice okupljeni vjernici sjetili su se riječi starca Šimuna koji je primio dijete Isusa u Hramu :„ Sad otpuštaš slugu svojega,Gospodaru,po riječi svojoj,u miru!Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,koje si pripravio pred licem svih naroda:svjetlost na prosvjetljenje naroda,slavu puka svoga izraelskoga. (Lk 2,29-32)
Neka je Franci laka zemlja a Svjetlost vječna neka joj svijetli!
R. L.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.