Samoborac Matej Brekalo ponos je čitave Hrvatske!

3. veljače 2017.
Komentari isključeni
10.527 Pregleda

Samoborac Matej Brekalo, dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu. On je prošle godine iz gorućeg automobila izvukao obitelj s četvero djece. Matej je pokazao da ima veliko srce i da je spreman svoj život žrtvovati za druge pa ne čudi da je među 25 heroja Hrvatske, kojima će večeras biti dodijeljena nagrada “Ponos Hrvatske”!

Nakon cijelog tjedna provedenog na putu taj je dan Matej iz Rijeke krenuo doma i 500 metara prije tunela Tuhobić ugledao je automobil iz kojega se dimilo. – Kada sam vidio kako vozačica diže haubu odmah sam počeo trubiti i mahati rukama kako bi joj dao do znanja da to ne smije. To je najgore što možete napraviti jer postoji velika vjerojatnost da će radi kisika buknuti požar – rekao je Matej u razgovoru kojeg je na svojim web stranicama objavila Udruga “Ponos Hrvatske”, dodajući da u 13 godina kao vozač kamiona nikada nije doživio tako nešto na cesti.

U autu je u tom trenutku bilo četvero djece koju su hitno izvukli iz već zadimljenog automobila. Djeca su bila u šoku, jedna od djevojčica nije nikako prestajala plakati a majka ih je pokušavala primiriti. Hrabri Matej iz svojeg kamiona izvukao je aparat za gasiti požare ali radi jakoga vjetra nije ništa pomagalo. – Pokušao sam mahati ljudima da stanu ali nitko se nije obazirao, onda sam skužio da nekoliko metara iza mene stoji još jedan kamion pa sam brzo otrčao i izvadio još jedan aparat ali ništa nije pomagalo – priča Samoborac.

Na žalost stvari su se samo pogoršavale, auto je u jednom momentu počeo ići u natrag ravno prema Matejevom kamionu. U brzini Matej je stavio aparat pod kotač u pokušaju da ga zaustavi ali kako je bio okrugao samo ga je usporio na nekoliko sekundi, dovoljno da uspije pomaknuti kamion.

Malo me bilo strah, ali više sam bio uzbuđen i spreman da će se nešto dogoditi. Puknula je jedna guma pa druga i cijelo vrijeme si razmišljam samo da nešto ne eksplodira. Sada je zapaljeni automobil već bio nasred autoceste dok su ga ostala vozila izbjegavala, a vrhunac panike je bio kada je za dlaku izbjegao kamper – dodaje Matej. Vatrogasci su došli za nekoliko minuta i uspjeli ugasiti požar i osigurati auto. Potom se ponudio da obitelj preveze kući. – Nikada se nisam smatrao herojem, u sličnoj situaciji napravio bih isto i nadam se da bi i drugi – rekao je Matej na kraju razgovora za “Ponos Hrvatske”.

Svečana dodjela nagrada Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se večeras u dvorani Kornati Hypo centra u Zagrebu, a izravan prijenos možete pratiti na Drugome programu Hrvatske televizije , u 21 sat.

FOTO: preuzeto s www.ponoshrvatske.hr

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Svaka čast , ponos svojih roditelja i svih nas, a najviše svoje obitelji.Matej volimo te, Davorka i Marko Amić.