Ujedinjeni za Savu

3. veljače 2017.
Komentari isključeni
1.296 Pregleda

Predstavnici organizacija iz 4 zemlje Savskog sliva okupili su se jučer i prekjučer, 1. i 2. veljače, na petom sastanku Mreže Sava Parks u Samoboru nastavljajući suradnju na očuvanju rijeke Save koje je započela 2014. godine. Na Svjetski dan močvara i močvarnih staništa, 2. veljače, predstavnici 20-ak institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su “Deklaraciju mreže Sava Parks”. Potpisivanjem su preuzele odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe.

U Samoboru je predstavljena “Bijela knjiga o Savi”, knjiga koja sadrži konkretne prijedloge za poboljšanje zaštite od poplava te daljnje očuvanje Save i njezinih pritoka. Knjiga pruža dosada neviđenu i vjerodostojnu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njezinih stanovnika te nudi konkretne prijedloge za održivu i prirodnu zaštitu od poplava. Sava je dugačka 926 kilometara, okružena sa 170 tisuća hektara poplavnih šuma, s 40 tisuća hektara vrba i topola i 141 tisuću hektara hrasta i jasena, kao i s 25 tisuća hektara vlažnih pašnjaka što predstavlja jedinstven slučaj u Europi gdje ne postoji područje jednako ovome. Zbog klimatskih promjena istaknuta je važnost održavanja dobrog ekološkog stanja Save i poplavnih površina te provedbe projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i stavljanja prirodnih poplavnih retencija u službu zaštite od poplava.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.