Termalne vode na kojima je nastao Šmidhen prirodno su blago!

1. veljače 2017.
Komentari isključeni
5.781 Pregleda

Tisuće ljudi nekada je uživalo u termalnim vodama kupališta Šmidhen. To što je ono danas zapušteno i napušteno, ne mogu prežaliti brojni Samoborci, ni Zagrepčani, kojima je to također bilo omiljeno kupalište. Kroz dugu povijest Šmidhen je imao uspone i padove. O tome, ali i obilježjima termalnih voda na kojima je nastao te o potencijalima koje i danas ima,iako je čitav kompleks sravnjen sa zemljom još 2008. godine, govorili su jučer na predavanju u Galeriji Prica vrsni stručnjaci, inženjeri geologije Radovan Čepelak i Sreten Romandić.

“Niti jedno kupalište u Hrvatskoj nema takvu kemijsku strukturu vode kao nekadašnji Šmidhen” – naglasio je Radovan Ćepelak. Voda je izrazito kvalitetna i ljekovita i dan danas izvire, no nažalost odlazi u kanal – rekao je inženjer Čepelak. Naglasio je i kako bi dobro bilo da Samoborci zaštite vrelo Svete Helene, kao kulturno i prirodno dobro. To vrelo cisterciti su koristili još u 13 stoljeću, a 1862. godine obnovio ga je i uredio Ljudevit Šmidhen.

Brojna su dosadašnja geološka i hidrološka istraživanja pokazala da voda na području Šmidhena ima maksimalnu temperaturu od 30 °C , no postoje indicije da bi se detaljnim istraživanima neistraženog područja koje se nalazi sjeveroistočno i istočno od današnjeg Šmidhena mogla pronaći i znatno toplija voda – rekao je inženjer Sreten Romandić, koji je radeći za tvrtku “Geofizika” na području Šmidhena napravio 30 – ak bušotina.

S vodenim blagom ove kategorije trebalo bi se odgovorno ponašati te bi vodi trebalo vratiti ulogu kakvu je nekada imala – poruka je jučerašnjeg predavanja koje je u suradnji s Pučkim učilištem organiziralo Društvo inženjera i tehničara grada Samobora. Moderator predavanja geolog Ivan Opić najavio je da će Društvo inženjera i tehničara u narednom razdoblju nastaviti s predavanjima na temu prirodnih resursa. Više o ovoj temi poslušajte u današnjem Epicentru, od 17:30 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.