Novi kapaciteti Naftalana

30. siječnja 2017.
Komentari isključeni
1.274 Pregleda

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zajedno sa svojim suradnicima, obišao je danas radove na dogradnji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi više od 38 milijuna kuna, a očekuje se da će prošireno zdanje Naftalana svoje prve goste spremno dočekati početkom 2019. godine.

U prvoj fazi proširenja vrijednoj 2,1 milijun kuna, koja je u upravo u tijeku, gradi se vanjski bazen s pripadajućom potrebnom tehnikom. Sredstva za prvu fazu gradnje u cijelosti su osigurana iz vlastitih prihoda Specijalne bolnice, a završetak radova očekuje se u travnju ove godine.

Potom, sredinom 2017. godine, slijedi druga faza gradnje u sklopu koje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice. U njoj se planira izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom. Druga faza dogradnje vrijedna je više od 36 milijuna kuna, a za tu svrhu Zagrebačka županija osigurala je 10 milijuna kuna. Za preostali dio sredstava Naftalan će se kreditno zadužiti.

-U Hrvatskoj, u Zagrebačkoj županiji, u Ivanić-Gradu nalazi se jedinstveno nalazište ljekovite nafte u Europi, drugo ovakvo u svijetu. Ovakva investicijska injekcija bila je nužna kako bismo postali konkurentniji, infrastrukturno i sadržajem, te kako bismo se visoko pozicionirali na lječilišnoj karti svijeta. Iako nismo uspjeli dobiti konkretniju pomoć od resornog ministarstva u realizaciji ovog projekta, niti naći EU natječaje na koje bismo mogli prijaviti projekt, odlučili smo da nećemo odustati od proširenja Naftalana – istaknuo je župan Kožić razjasnivši kako će se sredstva iznaći iz vlastitih sredstava Bolnice, proračuna Zagrebačke županije te kreditnog zaduženja. Nadodao je i kako je siguran da će se ova investicija višestruko isplatiti i to u vrlo bliskoj budućnosti.

Nakon obilaska radova na dogradnji, Stjepan Kožić je nazočio sjednici Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije koja je održana u prostorijama Specijalne bolnice Naftalan, a na kojoj je ravnatelj Naftalana Goran Maričić održao prezentaciju razvojnog projekta “Naftalan 2 s unutrašnjim i vanjskim bazenima”.

-Današnji pacijenti, i domaći i strani, osim kvalitetne zdravstvene usluge očekuju i traže dodatne sadržaje koji će im boravak u ovoj bolnici učiniti opuštenijim i zanimljivijim. Stoga je bilo nužno odlučiti se za ovakva značajna ulaganja u infrastrukturu – rekao je Maričić dodavši da će dograđena bolnica zbog uvođenja novih usluga zaposliti i nove djelatnike.

Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu je jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. Inače, korištenje naftenske nafte prepoznato je kao jedinstvena metoda u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti radi čega Naftalan već dugi niz godina redovito posjećuju gosti iz Njemačke, Rusije, Skandinavskih zemalja, a nakon nedavnog posjeta predstavnika vodeće američke konzultantske kuće u području zdravstvenog osiguranja očekuju se i gosti iz Amerike.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.