Noć muzeja u Samoboru

24. siječnja 2017.
Komentari isključeni
1.323 Pregleda

U petak, 27. siječnja, će se održati 12. “Noć muzeja”. Tema ovogodišnje manifestacije je glazba, a time je Hrvatsko muzejsko društvo htjelo motivirati muzeje i druge kulturne institucije da prezentiraju i populariziraju glazbenu baštinu, skladatelje, glazbene zapise, instrumente i druge predmete koje imaju u svojim fundusima.

“Noć muzeja” bit će obilježena i u Samoboru. Samoborski muzej pripremio je nekoliko koncerata, predavanja i izložbu. Evo programa:

18:00 Nastup klarinetista Mihaela Paara

18:30 Predavanje Milana Žegarca o Gregorijanskom koralu (prema teoretskim uputama za koralno pjevanje autora M. Šiloboda “Fundamentum cantus Gregoriani seu choralis”) te predavanje o Milanu Reizeru i knjizi “Bel canto”

19:00 Nastup baritona Miroslava Živkovića, skladbe iz vremena Ilirskog preporoda

20:00 Nastup HPD “Jeka”

21:00 Koncert tria “Hot club of Samobor”, jazz glazba iz 1930.-ih

22:00 Otvorenje izložbe fotografija “Rock ‘n’ roll u ritmu Spačeka” i koncert 2CV one man banda

I Pučko otvoreno učilište Samobor i Galerija Prica pripremili su raznolik i zanimljiv program tijekom “Noći muzeja”.

Program:

18:00 izložba Mirjane Jelašac „Kad bi drveće progovorilo – sudbina Wagnerovog“
Mala dvorana i predvorje Galerije Prica

Kad se od starog učini nešto novo, lijepo je i pametno. Ali kad se staro preoblikuje u novo i drugačije nego što je izvorno bilo, tada bi se to moglo nazvati čudom. A to je upravo što čini Mirjana Jelašac koja mrtvo drvo iz Wagnerova arboretuma pretvara u novi, živi oblik, dajući pritom do znanja da ništa na ovom svijetu nije za zaborav ili otpad. Pretvoreno doslovno iz ničeg u nešto, ono počinje svoj život na višoj razini i oblik komunikacije ne odvija se samo na zapažanju već i na višem duhovnom stupnju, pri čemu i kolektivna memorija o do sada izgubljenom baštinom može igrati ne malu ulogu. Jer nije u pitanju samo Wagnerov arboretum, ima toga još mnogo. Izložba je otvorena do 10.2.2017.

18:00 – 20:00 radionica scenskih lutaka „Žabice – zijevalice“

Vrsta lutke: zijevalica od stare čarape i drvene oblice
Članice LK „Lutonjica Toporko“: Natalija Gregorić, Ksenija Štibuhar i Petra Ladović

18:00 – 23:00 likovne radionice „Autoportreti“ za djecu i odrasle, Galerija Prica

Galerija Prica organizira po svemu zanimljivu, žiriranu likovnu izložbu „Triennale autoportreta“, koja je postala kontinuiranim trogodišnjim zbivanjem na kojoj redovito sudjeluje, s preko stotinu radova umjetnici svih profila, ali i generacija. Radionicom za Noć muzeja želimo na kreativan i zabavan način uvesti publiku u svijet umjetnosti izrade autoportreta.

18:00 – 01:00 izložba stalnog postava „Zlatko Prica“, Galerija Prica

Stalni izložbeni postav Galerije Prica prezentira tridesetak ulja na platnu i dvije brončane skulpture akademika Zlatka Price koja su izložena kronološki, s poštovanjem prema Pricinim stvaralačkim ciklusima, nastalim tijekom 60 godina njegovog umjetničkog djelovanja; redom: ostvarenja iz formativnih godina na studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, “Samoborski ciklus”, “Plodovi zemlje”, “Ljudi i plodovi”, “Anatomija prirode” te čuveni “Tarski ciklus” i “Opatijski kišobrani”.

22:00 – 23:30 projekcija nagrađivanog igrano-dokumentarnog filma „Frankofonija“, o muzeju Louvre tijekom nacističke okupacije, kino dvorana

Priređena će biti i promotivna prodaja galerijskih publikacija i suvenira.

Tijekom programa, od 18 do 1 sat iza ponoći, ulaz je slobodan na sve programe.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.