Počele vinogradarske fešte za Vincekovo

20. siječnja 2017.
Komentari isključeni
1.646 Pregleda

Uoči nedjeljnog blagdana Svetoga Vinka, članovi Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge ostali su vjerni svom običaju, pa su se danas poslijepodne, i za ovo Vincekovo, okupili kod kleti i u vinogradu samoborskog vinara Marijana Sokolovića na Gizniku. Proslavi njihova zimskog sveca zaštitnika pridonijelo je ovaj put i pravo zimsko vrijeme sa snijegom kakvog je davnih zima u ovakvim, ali i većim količinama bilo u samoborskoj okolici.

Za blagoslov trsja i vrijednih ruku naših vinogradara, treću se godinu uzastopno pobrinuo kapelan Župe Svete Anastazije Josip Čulig. Domaćin okupljanja, Marijan Sokolović, potom je orezao nekoliko trsova, koje je predsjednik Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge Marijan Žganjer zalio starim vinom da bi godina bila plodna. Mnogi, naime, smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja, “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Simbolično su, s istim ciljem, kako bi grožđe bilo lijepo i zdravo, trsje ukrasili kobasicama.

S odrezanim grančicama u rukama zapjevale su se i vinske pjesme, ali je hladnoća naše vinare, vinogradare i podrumare potom prisilila da se spsute do gradskog središta i u svojoj Brenti nastave ovo vinsko slavlje i druženje, koje je još u tijeku. Prati ga je kušanje i ocjenjivanje mladih vina uz stručne savjete enologa.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.