Najnovije
Isključenja struje 3 . i 4. lipnja (2. lipnja 2020. 11:22)
Isplata mirovina od 8. lipnja (2. lipnja 2020. 09:26)
O nastavi u vrijeme koronavirusa (1. lipnja 2020. 14:45)
Dan rijeke Save (1. lipnja 2020. 09:33)
Isključenja struje 1. i 2. lipnja (1. lipnja 2020. 08:29)
Lipanjska akcija darivanja krvi! (30. svibnja 2020. 13:25)

U Muzej na akvarele sa savske skele

12. siječnja 2017.
Komentari isključeni
1.373 Pregleda

Prošloljetni akvareli Udruge likovnih umjetnika Samobora i Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića doplovili su večeras Gradnom u Samoborski muzej gdje će biti izloženi do Noći muzeja, 27. siječnja. Riječ je o 35 slika sudionika lanjske likovne kolonije, koja je lani u lipnju po 10. put prkosila kiši i zbližila umjetnike s dviju savskih obala u slikarskom zanosu. Povezala ih je, naravno, i ovaj put skela, koju su, zbog opetovano lošeg vremena na dan kada oni odluče savske obale i sprudove pretvoriti u svoju slikarsku inspiraciju, manje koristili, utaborivši se više u šatorima koji su ih čuvali od kiše. Žamor druženja i tiho kontempliranje nad bjelinom papira, uz spori tok Save, iznjedrili su nove vodene slike vremena ili trenutka.

O njima su na otvorenju izložbe govorili donedavna predsjednica ULUS-a Irena Podvorac i novi predsjednik udruge Ivan Tibor Grujić te autori ovog projekta, ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić i Andrej Kuzma Lapajne. Prema njihovim najavama, došlo je vrijeme djelomične promjene koncepta i povezivanja više hrvatskih i slovenskih gradova uz Savu, čiji bi se likovnjaci željeli pridružiti ovoj zanimljivoj slikarskoj koloniji. Ona je proteklih godina već imala međunarodni karakter jer se uz samoborske i zaprešićke slikare uvijek našao i neki inozemni.

Želite li se prisjetiti ljeta, zavirite u prizemlje Samoborskog muzeja i razgledajte lanjske akvarele sa savske skele.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.