Prošlogodišnji finalisti u senior open kategoriji

Novi rekord na samoborskom Grand Prixu!

12. siječnja 2017.
Komentari isključeni
777 Pregleda

U Samoboru se će se 13. do 15. siječnja održati 26. po redu tradicionalni, međunarodni karate turnir GRAND PRIX CROATIA pod pokroviteljstvom Grada Samobora, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Samobora.

Tehnički organizator je  Karate klub Samobor , a suorganizator je kao i svake godine do sada Hrvatski karate savez.
Sponzori ovog veličanstvenog međunarodnog natjecanja su tvrtka Facies iz Svete Nedelje, Anindol iz Samobora, Funda iz Zaprešića, Pride iz Zagreba,Sportski objekti Samobor, Cambium Networks iz Zagreba, te Fitness klub Samobor. 

Medijsko pokroviteljstvo osiguravaju Sportske novosti, Radio Samobor , CRO Ring i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

Ove godine po prvi puta se turnir održava u tri dana, tako da je petak predviđen za natjecanje kadetkinja i kadeta u borbama, subota za juniorke, juniore, mlađe seniorke i mlađe seniore u borbama, te seniore open u borbama kao i seniorke odnosno seniore u katama.

Nedjelja je natjecateljski dan predviđen za nastup mlađih uzrasnih kategorija u katama i borbama, te kadete, juniore, mlađe seniore i sportaše sa zdrastvenim poteškoćama u katama.

Finalni dvoboj u kategoriji mlađih seniorki na lanjskom Grand Prixu

U tri dana turnira na samoborskim tatamijima će nastupiti rekordnih 2081 natjecateljki i natjecatelja iz 236 klubova i nacionalnih selekcija, iz 26 država (Hrvatska, Azerbajđan, Bjelorusija, Bugarska, Rusija, Slovačka, Italija, Mađarska, Srbija,Rumunjska, Malta, Švedska, Slovenija, BiH, Njemačka, Francuske, Ukrajina, Austrija, Izrael, Latvija, Nizozemska,  Kosovo, Češka, Makedonija, Danska, Poljska).

Prvog dana nastupit će ukupno 424 sportašica i sportaša, drugog dana će na tatami izaći mlađi, njih 731 , a u nedjelju čak 926.

Ukupna brojka od 2081 prijave je daleko premašila očekivanja organizatora i predstavlja apsolutni rekord svih dosadašnjih turnira. Prošlogodišnji rekordni odaziv je bio 1800 natjecateljki i natjecatelja iz 23 države.

Radi tehničkih nemogućnosti (premale sportske dvorane) organizator je na žalost morao zatvoriti prijave 10 dana prije početka turnira.

U najatraktivnijoj muškoj seniorskoj kategoriji, u kojoj se dodjeljuje bogati nagradni fond, prijavljeno je 52 natjecatelja, a među njima je i kompletna selekcija hrvatskih seniora koji konkuriraju za mjesto u nacionalnoj selekciji.

Svi prijavljeni u open kategoriji jamče vrlo atraktivne i neizvjesne borbe.
Najbolji u otvorenoj kategoriji će otići kući s nagradom od 2000 EUR-a, drugoplasirani osvaja 500 EUR-a i sedmodnevno ljetovanje u apartmanima Funda na Šolti, trećeplasirani će zaraditi  500 EUR-a, dok će četvtoplasiranome pripasti novčana nagrada od 250 EUR-a.
Najatraktivniji natjecatelj finalnog dijela turnira  će osvojiti dodatnih 500 EUR-a nagrade organizatora.

Sve dobne i težinske kategorije su dobro popunjene tako da će biti vrlo teško doći do odličja na 26.Grand Prixu Croatia, a u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora prijavljeno je niz aktualnih medaljaša s najvećih karate smotri , svjetskih i europskih prvenstava.

Sjajni karatista Enes Garibović (desno) u jednoj od borbi na prošlogodišnjem Grand Prixu

Zanimljiv je podatak da je čak 60 posto osvajača medalja s prethodnog prvenstva Europe za kadete, juniore i mlađe seniore, održanog na Cipru u veljači 2016.,   sudjelovalo  na  lanjskom 25. Grand Prixu Croatiau Samoboru,  što itekako govori o kvaliteti samoborskog turnira.

Kadetima, juniorima i mlađim seniorima ovaj je turnir zadnja provjera pred prvenstvo Europe koje se održava u Sofiji od 09. do 12. veljače 2017.

Potrebno je svakako spomenuti da su u programu turnira, petu godinu za redom, i sportaši s posebnim potrebama koji će nastupiti u katama u nedjelju od 12:30 sati.

 

GRAND PRIX CROATIA – PROGRAM NATJECANJA

 Sportska dvorana Samobor – ul. Andrije Hebranga 26a

 

Petak, 13. siječnja

17:00                     BORBE kadeti

Subota, 14. siječnja

09:00           BORBE Seniori U21

12:00           BORBE Juniori

15:30           BORBE Seniori Open

KATE Seniori

19:00         Svečano otvaranje

19:15          Finalna natjecanja:

BORBE U21muški/žene

FINALE

KATE seniori muški/žene

BORBE seniori OPEN

za 3. mjesto

i FINALE

20:15          Proglašenje pobjednika

Nedjelja, 15. siječnja

09:00 – 14:30

KATE POJEDINAČNO I EKIPNO

(mlađe uzrasne kategorije, kadeti,juniori,U21,osobe s posebnim potrebama)

14:30 – 19:00

BORBE POJEDINAČNO

(mlađe uzrasne kategorije – od 10 do 14 godina )

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.