Novi proračun Svete Nedelje – 105 milijuna kuna

23. prosinca 2016.
Komentari isključeni
1.189 Pregleda

Svetonedeljsko gradsko vijeće većinom je glasova jučer poslijepodne donijelo proračun za sljedeću, 2017. godinu. Novi je proračun na razini ovogodišnjeg i iznosi 105 milijuna kuna. O njemu, zahvaljujući međustranačkim konzultacijama i usuglašavanjima prije zasjedanja Vijeća, nije bilo ni velike rasprave, niti amandmana.

Proračun uključuje i prihode i rashode Dječjeg vrtića Slavuj iz Strmca – objasnila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač. Ona je još naglasila da će Ministarstvo financija, zbog promjene porezne politike, Gradu nadoknađivati eventualne manje prihode od poreza na dohodak, u odnosu na one ostvarene u ovoj godini.

Nezavisni vijećnik Dario Zurovec smatra da bi Grad ubuduće trebao više koristiti sredstva iz EU fondova. SDP-ovom vijećniku Mariju Čižmešiji nije jasno na što se točno troši 370 tisuća kuna koje Grad izdvaja za djelatnost Gradskog društva Crvenog križa Samobor, a nejasnoća – naveo je – ima i s financiranjem vatrogastva, braniteljskih udruga i udruge antifašista. Gradonačelnik Drago Prahin odgovorio je da su izdvajanja za Crveni križ i za vatrogasce zakonska obveza Grada i preporučio predsjednicima vijeća mjesnih odbora da Crvenom križu dostave podatke o socijalno ugroženim osobama na svom području kako bi ta pomoć mogla doći u prave ruke i na pravo mjesto.

Uz donošenje novog, svetonedeljski su vijećnici, također većinom glasova, rebalansirali ovogodišnji gradski proračun, čiji su rashodi smanjeni za oko 7,8 milijuna kuna te sada iznose nešto više od 84 milijuna kuna, a viškovi će biti preneseni u sljedeću godinu.

S dnevnog reda sjednice povučen je Prijedlog odluke o ispravku pogrešaka nastalih tijekom izrade V. ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Svete Nedelje i to nakon što su vijećnici Mario Čižmešija, Ivica Matošević i Romana Semenić iskazali svoje nezadovoljstvo prešturim obrazloženjem više gradske savjetnice Renate Rožek.

Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje Darija Zurovca o tome što je s izradom strategije razvoja grada i registrom gradske imovine. Pročelnica Biserka Delač rekla je da nakon zakonskih promjena, od 1. siječnja 2015. godine, gradovi veličine Svete Nedelje ne moraju donositi strategiju razvoja. Što se, pak, registra imovine tiče, nakon izvješća Državne revizije, Grad mora do sredine sljedeće godine popuniti obrazac o popisu imovine pa se to usklađuje s podacima iz Katastra i Gruntovnice.

Ivica Matošević primijetio je da već pune dvije godine na ulaznim pločama dobrodošlice u Grad Svetu Nedelju stari gradski grb nije zamijenjen novim, a gradonačelnik Prahin je rekao da se novo idejno rješenje tih ploča još razrađuje.

Sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje završila je čestitkama koje su vijećnicima uputili predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek i gradonačelnik Drago Prahin, uručivanjem prigodnih poklona te domjenkom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.