“Prsten potpore” učenicima s teškoćama u razvoju

21. prosinca 2016.
Komentari isključeni
698 Pregleda

U prostorijama Zagrebačke županije održana je jučer početna konferencija EU projekta “Prsten potpore” koji se ove školske godine provodi u 32 osnovne i srednje škole na županijskom području. Zahvaljujući ovom projektu angažirana su 92 stručno osposobljena pomoćnika u nastavi koji u školskoj godini 2016/2017. pomažu u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.

Projekt se provodi od 8. kolovoza ove do 7. kolovoza sljedeće godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 4 milijuna i 242 tisuće kuna, od čega nepovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda iznose 2 i pol milijuna kuna. Iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini osigurana je preko Ministarstva regionalnog razvoja 871 tisuća kuna, a preostali dio od 871 tisuće kuna Zagrebačka županija će osigurati sama.

Prema riječima voditeljice tima za provođenje projekta “Prsten potpore” Ivančice Prugovečki provedba aktivnosti teče prema planu. -Budući da je natječajni postupak počeo nešto ranije nego prošle godine, imali smo više vremena za kvalitetnu pripremu ovog projekta kojim želimo postići 3 cilja. Prvi je socijalna uključenost učenika s poteškoćama u razvoju, drugi cilj jačanje stručnih kapaciteta pomoćnika u nastavi i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, a treći je jačanje svijesti javnosti o ovom društvenom pitanju – rekla je Prugovečki.

Predstava “Varijete” u kojoj glume osobe s teškoćama u razvoju, štićenici Centra za rehabilitaciju Zagreb, a koja je dosada odigrana 14 puta pred više od 1500 učenika, od ove godine sastavni je dio projekta “Prsten potpore”. -Učenici posebno pozitivno reagiraju na predstavu, a nama je cilj na taj način razbiti stigmu koja prati učenike s poteškoćama u razvoju te izazvati empatiju i pozitivne emocije prema njima kod publike – rekao je Andrej Peklić, ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca i izrazio zadovoljstvo što će se ove godine predstava nastaviti odigravati kao sastavni dio projekta.

Nova aktivnost u sklopu projekta su radionice koje će Udruga Srce iz Svetog Ivana Zeline organizirati za roditelje učenika s teškoćama u razvoju, nastavnike, stručne suradnike i djecu, a koje olakšavaju prelazak iz kućne njege u redovni odgojno-obrazovni sustav svim uključenim sudionicima.

Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević naglasivši kako je ovo iznimno važan projekt za cijelu Županiju. -Prošle godine je bilo angažirano 70, a ove godine je ta brojka povećana na 92 pomoćnika u nastavi – rekao je Vujević nadodavši kako je Županija iz ESF-a povukla maksimalni iznos sredstava, ali i povećala udio vlastitih sredstava. Konferenciji je nazočilo i nekoliko ravnatelja škola, koordinatora i pomoćnika u nastavi koji sudjeluju u projektu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.