Počela isplata naknada za gnijezda bijelih roda

15. prosinca 2016.
Komentari isključeni
743 Pregleda

Vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda počela je isplata naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su, naime, i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta ”Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini” na području Zagrebačke županije. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva su stigla danas, a oni kojima stižu poštom primit će ih u nekoliko sljedećih dana.

Ovim projektom se, osmu godinu uzastopno, vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone, a izmet rode je izrazito agresivan. Ove godine ukupno je isplaćeno 52 i pol tisuće kuna za 75 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskih objektima i pripadajućim zgradama.

2-1024-x-771

Projekt ”Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije pokazuje rezultate, pa se iz godine u godinu na tom području uočava sve veći broj gnijezda. U 2016. godini zabilježeno je 267 gnijezda, čak 30 više nego prethodne godine, a od toga se 79 gnijezda nalazi na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 188 na stupovima.

Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec i Ivanić-Grad, općine Dubrava i Pisarovina, a sela Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

SONY DSC

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.