Za Jakova i druge ugrožene socijalne radnike

14. prosinca 2016.
Komentari isključeni
1.645 Pregleda

I ove godine, 14. prosinca, socijalni radnici obilježili su godišnjicu smrti kolege Jakova Kudrića, socijalnog radnika, kojeg je na njegovom radnom mjestu u Centru za socijalnu skrb Split, prije 16 godina, napao i usmrtio korisnik.

Hrvatska udruga socijalnih radnika, lani je prvi put dodijelila nagradu “Jakov Kudrić”, za poseban doprinos u sustavu socijalne skrbi. U znak sjećanja na kolegu, svi centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj, pa tako i samoborski, podržali su akciju “Svjetlo za Jakova” i jutros u 9 sati i 6 minuta zapalili svijeće na svojim radnim mjestima. Ova akcija pokrenuta je u namjeri da se kroz spomen na pokojnog kolegu ukaže na uvjete rada i nezaštićenost socijalnih radnika na radnom mjestu te na njihov nepovoljan položaj u društvu.

Socijalni radnici rade na dobrobit korisnika, u otežavajućim prostornim, vremenskim i financijskim uvjetima. Osjećaj sigurnosti i zaštićenosti na radnom mjestu ne bi trebao biti upitan, međutim radnici u sustavu socijalne skrbi svakodnevno su izloženi ljutnji te verbalnoj, a ponekad i fizičkoj agresiji korisnika. Ona je često posljedica nemoći ili ljutnje koju osobe koje se nose s teškim životnim situacijama osjećaju, a stručni radnici u sustavu socijalne skrbi su prvi kojima osobno mogu prenijeti sve frustracije vezane uz nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze.

Ovog se događaja otprije 16 godina prisjećaju razmišljajući i o dva ovogodišnja ozbiljna napada na kolegice zbog čega je zatražena podrška i zaštita nadležnog ministarstva te strukovnih komora, udruga i sindikata, a sve sa željom da socijalni radnici u odgovarajućim uvjetima mogu profesionalno, odgovorno i neometano biti na usluzi osobama koje ih trebaju, bez straha za svoj život ili zdravlje, ali i za život i zdravlje osoba koje koriste usluge centara za socijalnu skrb.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.