Lucinje i božićna pšenica

13. prosinca 2016.
Komentari isključeni
892 Pregleda

Danas se slavi Lucinje – svetkovina svete Lucije, kršćanske mučenice, koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja. Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica – slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Prema predaji, svetoj Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Običaj je i da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

Na ovaj dan također se sije pšenica, simbol života kod kršćana. Prvi dan kad se božićna pšenica sije je blagdan Svete Barbare, a zadnji dan – blagdan Svete Lucije.

Prema sad već višegodišnjoj tradiciji ovaj će blagdan posebno svečano biti proslavljen u Strmcu. Tamo će u društvenom domu, u nedjelju, 18. prosinca od 17 sati, program pod nazivom “Svjetlost Svete Lucije” prirediti KUD Strmec, Mjesni odbor i ostale udruge iz Strmca..

Svim Lucijama i Lucijanima želimo sretan imendan.

(Foto: Udruga Ekosspiritus i Društvo svetog Izidora Seljaka)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.