Detalj sa snimanja novog spota

Sudarov homage posadi Challengera

12. prosinca 2016.
Komentari isključeni
2.754 Pregleda

Hrvatski “čarobnjaci na udaraljkama” snimili su “Last Rendez-Vous (Ron’s Piece)”, koja je prije 30 godina trebala biti odsvirana u svemiru

Nakon uspješne obrade single Jeana – Michelea Jarrea, “Oxygene IV”, šestero mladih udaraljkaša, koji se kriju pod imenom Sudar Percussion, snimili su novu obradu francuskog skladatelja. Riječ je o pjesmi “Last Rendez-Vous (Ron’s Piece)”, koju je Jarre objavio 1986. godine na albumu Rendez-Vous.

Najotkačenija grupa glazbenika, kako ih mnogi nazivaju, spot za novu pjesmu snimili su u najpoznatijem slovenskom studiju RSL Production u Novom Mestu. U šestominutnom spotu redateljice Sandre Mihaljević osim udaraljakaša iz Sudar Percussiona gostovao je i trubač Darko Sedak – Benčić.

Pjesma, koja je snimljena prije 30 godina, osvježena je snažnom jazz live izvedbom hrvatskih glazbenika, a Sudar Percussion ovom izvanrednom obradom tako je najavio i novi album koji bi trebao izaći u ožujku 2017. godine.

“Album će se sastojati od obrada iz opusa skladatelja Jean-Michel Jarrea i velika nam je čast upoznati mlađe generacije, a starije podsjetiti, na tog velikana elektronske glazbe. Kroz taj album želja nam je približiti publici koncertne udaraljke te ih spojiti s organski odsviranom elektronikom. Album će biti slušljiv u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prigodi te ne postoji granica koja bi spriječila slušatelja da ne razumije ovu pitku glazbu. Jezik nije barijera, ritma ima u izobilju, pogotovo zvuka koncertnih zvona, timpana i marimbe u izvedbi ansambla Sudar Percussiona. Sama činjenica da nas podržava francuski diskograf BMG te Jarre osobno dovoljna nam je potpora. Planovi s ovim projektom su da ga predstavimo na najvećim festivalima u Hrvatskoj te da pronađe svoj put van naših granica “, rekao je vođa ansambla Goran Gorše.

Da nije riječ o sasvim običnoj pjesmi govori, nažalost, tragična priča koja je popratila samo snimanje Jarreova albuma. Dionicu iz pjesme Last Rendez-Vous (Ron’s Piece), kako je bilo planirano, trebao je odsvirati saksofonist Ron McNair u letjelici Challenger. Bila bi to prva odsvirana I snimljena pjesma u svemiru. No samo 73 sekunde nakon polijetanja u siječnju 1986. letjelica je eksplodirala, a cijela posada je poginula.
Kako zvuči Last Rendez-Vous (Ron’s Piece), homage posada Challengera 30 godina poslije u izvedbi Sudar Percussiona i Darka Sedaka – Benčića možete čuti i vijdeti na  https://youtu.be/gGDg6uxGf_E

sudar-1-757-x-388

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.