Sedmero Samoboraca na Sinodi Zagrebačke nadbiskupije

12. prosinca 2016.
Komentari isključeni
2.853 Pregleda

Nakon što je na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca u zagrebačkoj katedrali otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 9. prosinca započelo je prvo zasjedanje Sinode, a nastavljeno je i u subotu 10. prosinca.

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije najavljena je još prije puno godina, 10. veljače 2002., na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Nadbiskup Josip Bozanić je tom prigodom izrazio želju da upravo Sinoda bude mogućnost preko koje bi se obnovila mjesna Crkva te bi se odgovorilo na potrebu novog svjetla Duha Svetoga .Cilj sinode, kako navodi Nadbiskup, pomoć je dijecezanskom biskupu u vođenju zajednice vjernika. Taj cilj određuje posebnu ulogu koju na sinodi imaju prezbiteri, kao “mudri suradnici biskupskog reda”. No, na sinodu su pozvani i predstavnici redovništva te Kristovih vjernika laika, što predstavlja posebnu vrstu odgovornosti koja pripada svim vjernicima u izgradnji Tijela Kristova.

Zadaća je sinode podupirati dinamizam svih crkvenih snaga pod vodstvom pastira. Sinoda, dakle, očituje, gradi i ostvaruje zajedništvo u biskupiji, a svrha Zagrebačke sinode je pastoralne naravi. Ona želi potaknuti razradu postavki pastoralnog nastojanja i animirati nadbiskupijsku zajednicu za ujednačeno pastoralno djelovanje. Sinoda treba pripremiti za zajedničke pastoralne planove i programe. Geslo Sinode “Hodimo u novosti života” upravo želi potaknuti na dinamizam zajedničkog hoda cijele Zagrebačke Crkve što izvorno i znači grčka riječ “synodos” (doći zajedno, biti zajedno na putu).

Od 175 članova Sinode iz svih djelova Nadbiskupije, sedam je predstavnika iz Samoborsko-okićkog dekanata. Iz našeg dekanata članovi Sinode su prečasni Davor Štuljan, dekan i župnik u Samoboru,velečasni Mladen Sinković, župnik iz Luga, prof. dr. sc. Ružica Razum iz Konščice – župa sveti Martin pod Okićem, prof. dr. sc. Gordan Črpić iz Vrhovčaka – župa Samobor, Nikolina Bizečki iz Hrastine – župa Domaslovec, Lovro Mihelić iz Vrbovca – župa Domaslovec i vjeroučitelj Radovan Librić iz Cerine – župa Noršić Selo.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.