Započela Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

11. prosinca 2016.
Komentari isključeni
1.402 Pregleda

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije najavljena je 10. veljače 2002., na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Nadbiskup Josip Bozanić je tom prigodom izrazio želju da upravo Sinoda bude mogućnost preko koje bi se obnovila mjesna Crkva te bi se odgovorilo na potrebu novog svjetla Duha Svetoga .Cilj sinode, kako navodi Nadbiskup, pomoć je dijecezanskom biskupu u vođenju zajednice vjernika. Taj cilj određuje posebnu ulogu koju na sinodi imaju prezbiteri, kao “mudri suradnici biskupskog reda”. No, na sinodu su pozvani i predstavnici redovništva te Kristovih vjernika laika, što predstavlja posebnu vrst odgovornosti koja pripada svim vjernicima u izgradnji Tijela Kristova.

Zadaća je sinode podupirati dinamizam svih crkvenih snaga pod vodstvom pastira. Sinoda, dakle, očituje, gradi i ostvaruje zajedništvo u biskupiji Svrha Zagrebačke sinode je pastoralne naravi.
Ona želi potaknuti razradu postavki pastoralnog nastojanja i animirati nadbiskupijsku zajednicu za ujednačeno pastoralno djelovanje.

Sinoda treba pripremiti za zajedničke pastoralne planove i programe. Geslo Sinode “Hodimo u novosti života” upravo želi potaknuti na dinamizam zajedničkog hoda cijele Zagrebačke Crkve što izvorno i znači  grčka riječ  “synodos” (doći zajedno, biti zajedno na putu).

Nakon što je na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2016. godine u zagrebačkoj katedrali otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 9. prosinca započelo je prvo zasjedanje Sinode a nastavljeno je i u subotu 10. prosinca.

Od 175 članova Sinode iz svih djelova Nadbiskupije, sedam je predstavnika iz Samoborsko – okićkog dekanata. Iz našeg dekanata članovi Sinode su : prečasni Davor Štuljan, dekan i župnik u Samoboru,velečasni Mladen Sinković, župnik iz Luga, prof. dr. sc. Ružica Razum iz Konščice, župa sveti Martin pod Okićem, prof.dr.sc. Gordan Črpić iz Vrhovčaka, župa Samobor,gospođica Nikolina Bizečki iz Hrastine, župa Domaslovec, mladi gospodin Lovro Mihelić iz Vrbovca, župa Domaslovec i vjeroučitelj Radovan Librić iz Cerine, župa Noršić Selo.

Radovan Librić

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.