“Dani Šiloboda” obilježili studeni u Svetoj Nedelji

6. prosinca 2016.
Komentari isključeni
1.518 Pregleda

Ogranak Matice hrvatske i Hrvatski glazbeni centar pokrenuli su manifestaciju pod nazivom “Dani Šiloboda u Svetoj Nedelji” i u prošlom mjesecu, studenom, u kojem je rođen Mihael Šilobod Bolšić, različitim događanjima, predavanjima i koncertima, svetonedeljskoj sredini predstavili lik i djelo tog znamenitog svetonedeljskog župnika, znanstvenika i polihistora.

2-1024-x-684

Manifestacija je započela u Gradskoj vijećnici grada Svete Nedelje predstavljanjem publikacije svetonedeljskog Ogranka Matice hrvatske – pretiska knjige Šiloboda Bolšića “Fundamentum cantus gregoriani seu choralis” (Osnova koralnog ili gregorijanskog pjevanja). Objavljena u travnju ove godine, knjiga je već predstavljena hrvatskoj javnosti 14. lipnja u Zagrebu, u Velikoj dvorani Matice hrvatske, a na svetonedeljskom predstavljanju sudjelovale su urednice, prof. dr. Katarina Koprek i prof. Martina Mičija Palić, kao i recenzent prof. dr. Alojz Jembrih koji je održao sjajno izlaganje o Mihaelu Šilobodu Bolšiću. Uime izdavača, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji prof. Ervin Škacan, prezentirao je tijek realizacije ovog projekta, od ideje do izlaska knjige iz tiska, uz napomenu da se izdanja Ogranka u studenom predstavljaju i u okviru sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Na kraju predstavljanja knjige, koncert klasične glazbe održao je ansambl “Projekt Lazarus”, koji je izveo skladbe vezane uz glazbeno-skladateljsku i uredničku djelatnost Mihaela Šiloboda Bolšića.

4-1024-x-768

Od ostalih događanja u okviru “Dana Šiloboda” potrebno je istaknuti koncert ansambla za ranu glazbu “Otium“, koji je održan 6. studenog u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kerestincu. Na program koncerta glazbenici su uvrstili najpoznatija djela starih majstora europske rane glazbe, od srednjeg vijeka do rane renesanse.

5-1024-x-768

U okviru manifestacije “Dani Šiloboda u Svetoj Nedelji” održana su i predavanja u čitaonici Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji, kojima se nastojao prezentirati značaj ostavštine Mihaela Šiloboda Bolšića, kao i otvoriti zanimljive teme vezane uz svetonedeljsku povijest. Tako su predavanje “Mihael Šilobod – riječi i djela” održali predsjednik Ogranka Matice hrvatske prof. Ervin Škacan i voditeljica Glazbenog odjela prof. Martina Mičija Palić. Iznimno zanimljivom retorikom izložili su životni put Mihaela Šiloboda Bolšića, kao i njegov značaj u okviru književne i glazbene baštine.

3-1024-x-684

Još jedno predavanje, kao dio manifestacije, održala je i prof. dr. sc. Valentina Janković s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, otvarajući za svetonedeljsku povijest zaista značajnu temu pod nazivom “Plemićka obitelj Erdödy i njihova vlastelinstva u Hrvatskoj”. Detaljiziranim prikazom obiteljskog stabla Erdödyjevih, uz naglasak na vlastodršce Okićko-kerestinečkog vlastelinstva, prof. dr. sc. Valentina Janković naglasila je nužnost detaljnijeg istraživanja hrvatske grane te plemićke obitelji, kao i značaja njihove ostavštine za Svetu Nedelju.

6-1024-x-681

Svečanim koncertom “Ad maiorem Dei gloriam” na kojemu su nastupili mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, bas Robert Palić i pijanistica Martina Mičija Palić završeni su “Dani Šiloboda u Svetoj Nedelji”.

7-1024-x-1538

Glavni je cilj ovoga projekta bilo promicanje kulturne baštine grada Svete Nedelje kroz djelatnost Mihaela Šiloboda Bolšića, kao jedne od najznačajnijih povijesnih ličnosti tog grada. Promoviranjem kulturne baštine kao svojevrsnog brenda, kulturne vrednote svetonedeljske sredine prezentirane su široj javnosti, stoga je nastavak ovoga projekta u nadolazećim godinama jedan od ciljeva organizatora. Na potpori u realizaciji projekta organizator posebno zahvaljuje župi Uzvišenja Svetoga Križa u Kerestincu, kao i glavnim pokroviteljima Gradu Svetoj Nedelji, Zagrebačkoj županiji i Turističkoj zajednici grada Svete Nedelje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.