Povratkom kipa svete Barbare u Rudnik završeno ovogodišnje rudarsko barbarinje

5. prosinca 2016.
Komentari isključeni
2.884 Pregleda

Sinoć je ispred rudnika Svete Barbare u Rudama završeno ovogodišnje Barbarinje. U tom završnom dijelu programa sudjelovalo je Kulturno-umjetničko društvo Oštrc sa svojim Bergmanima, koji njeguju rudarsku tradiciju. Njihova odgovornost i aktivnost još su značajnije od ožujka ove godine kada je Grad Samobor, uz suglasnost Ministarstva kulture, brigu o Rudniku povjerio upravo KUD-u Oštrc.

4-1024-x-768

6-1024-x-768

Nakon predvečernjeg misnog slavlja u crkvi, čiji je predvoditelj bio velečasni Branko Fresl, i ove su godine Bergmani bili na čelu procesije od župne crkve do rudnika, u kojoj su nosili željezni križ s urezanim riječima Očenaša na njemačkom jeziku i brončani kip svete Barbare koji je župi i rudniku lani darovao Andrzej Czyczylo, poljski karikaturist rudarskoga podrijetla. Na podnožju kipa ugravirana su prezimena rudara koji su nekada radili u rudnicima, a na poleđini slika crkve svete Barbare u Rudama. Tijekom godine kip se nalazi u rovu Svetog Trojstva, u koji je sinoć i vraćen, a 1. prosinca sljedeće godine Bergmani će ga ponovno odnijeti u crkvu.

8-1024-x-768

11-1024-x-768

Molitvu je kod rudnika predvodio domaći župnik Darko Banfić, a prije unosa križa u rudnik Bergmani su izveli rudarske plesove i pjesme, u svečanim rudarskim odijelima, uz zvuk čekića po nakovnju i služeći se tradicionalnim rudarskim pomagalom – obručnjakom. Nakon plesova okupljeni su, također u izvedbi Bergmana, mogli čuti pjesme Kalabucija. Pjesma se pjevala u Rudama prije 150 godina na svadbama i drugom svjetovnim događanjima, a njezinu melodiju je KUD-u Oštrc prenio mještanin Ruda Ivan Kozjan.

16-1024-x-768

17-1024-x-768

Obred primanja mladih rudara u rudarski stalež prikazali su članovi Udruge “Sretno” s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba. Obučeni u tradicionalne rudarske uniforme, s lampama i kacigama na glavi, uz Bruc-majora i Nobl-bruca, dvije mlade brucošice su, uz duhovite dosjetke, s jednog starog lajta preskočile preko kože i tako bile primljene u rudarski stalež. Nekad su se, dok su bila uža, preskakala rudarska okna. Nakon tog cereminijala, studenti s Rudarsko-geološkog fakulteta otpjevali su rudarsku himnu.

7-1024-x-768

13-1024-x-768

U programu su još sudjelovali Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja i Samoborska narodna garda.

15-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.