Zašto još nema povrata novca za prijevoz srednjoškolaca?

2. prosinca 2016.
Komentari isključeni
2.622 Pregleda

S obzirom na česte upite naših slušateljica i slušatelja, a vezano za povrat novca srednjoškolcima za pokazne markice, koji iz Samobora putuju u srednje škole u Zagreb, poslali smo upit u Grad Zagreb. Pitali smo ih zašto srednjoškolci još uvijek čekaju novac za pokaze kupljene u protekla 3 mjeseca. Evo što su odgovorili: “Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, početkom ovog tjedna uputio je obavijest i uputu svim srednjim školama s područja Grada Zagreba o povratu sredstava učenicima koji koriste prijevoz Samoborček d.o.o. za razdoblje rujan – prosinac ove gdoine. Povrat sredstava organizirat će se sukladno uputi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i temeljem Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2016., odnosno slično kao i u ranijim razdobljima povrata s napomenom da će povrat obuhvatiti sveukupno razdoblje primjene Odluke, odnosno od rujna do prosinca 2016.” – piše u dopisu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Zašto je taj dopis srednjim školama poslan tek sad tj. 28. studenog, a s povratom novca se kasni već tri mjeseca nije pojašnjeno.

Povrat će vršiti srednje škole koje će za sve svoje učenike koji putuju Samoborčekom d.o.o, prikupiti vjerodostojnu dokumentaciju, koja će biti temelj za doznaku sredstva. Potrebna dokumentacija sastoji se od popunjenog obrasca za povrat sredstva za razdoblje rujan – prosinac 2016., preslike svih markica za mjesece za koje su učenici koristili prijevoz, preslika mjesečne pokazne karte na kojoj je vidljiva fotografija i relacija prijevoznika, preslika potvrde o IBAN-u i dokaz o OIB- u roditelja/staratelja/ učenika (ukoliko je učenik punoljetan).

Prikupljene podatke škola unosi u Tablicu – povrat sredstava za prijevoz učenika Samoborček.d.o.o, razdoblje rujan – prosinac 2016., a tablicu dostavlja osnivaču – Gradu Zagreb tj. Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u elektronskom obliku na adresu dario.magdic@zagreb.hr te ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe i putem redovne pošte. Rok za dostavu navedenih tablica je 9. prosinca 2016. Preostala dokumentacija zadržava se u školi i služi kao vjeroiostojna dokumentacija za doznaku sredstava na račune roditelja/skrbnika/učenika.

Gradski ured za obrazovanje,kulturu i sport objedinjuje sve podatke iz tablica škola s područja Zagreba i upućuje Ministarstvu zahtjev za plaćanje prijevoza učenika. Nakon što Gradski ured za obrazovanje , kulturi i sport zaprimi sredstva iz Ministarstva ista će potom doznačiti na račune škola , koje će sredstva doznačiti na račune roditelja/skrbnika/ učenika – piše u dopisu poslanom srednjim školama.

Dakle, čitava će priča oko povrata novca za pokaze još neko vrijeme potrajati, pa onima koji čekaju svoj novac preporučamo da se naoružaju strpljenjem.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.