Svoga tela gospodari u radno-proizvodnim aktivnostima

2. prosinca 2016.
Komentari isključeni
1.347 Pregleda

Samo djelićem svog umijeća, znanja i vještina stečenih višegodišnjim obrazovanjem u Centru Lug, polaznici tamošnjih radnih aktivnosti dočarali su danas svojim roditeljima, sadašnjim i bivšim nastavnicima, prijateljima i gostima kako se već punih 30 godina provode radne aktivnosti u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Središnja proslava održana je u podrumu Dvorca Lug, a sastojala se od kratkog uvodnog govora zamjenika ravnatelja ustanove Krunoslava Perkovića te završne riječi voditeljice radnih aktivnosti Mire Puškulić.

11-1024-x-768

7-1024-x-768

Krunoslav Perković je istaknuo da djelatnici Centra, radeći s korisnicima koji se susreću s intelektualnim, fizičkim i društvenim poteškoćama, pomažu takvim ljudima u podizanju kvalitete života. Dodao je da je posebnost u tom radu, koja se može naučiti od tih mlađih i starijih ljudi, neprocjenjivo blago čistoće srca i iskrenih namisli u pomaganju te darivanje osmijeha.

8-1024-x-768

10-1024-x-768

Mira Piškulić je podsjetila na početke rada odjela radno-proizvodnih aktivnosti i njegov razvoj u dvije prostorije dvorca za korisnike s područja Samobora te rekla da su se i broj korisnika, a i programski sadržaji uvišesterostručili od tih početaka. Danas s 50-ak korisnika s područja Samobora, Svete Nedelje, Zagreba i Jastrebarskog rade rehablitatori, socijalni pedagozi te glazbeni i radni terapeut. Rad s njima, tijekom njihova poludnevnog, šestosatnog boravka u Centru, obuhvaća psihosocijalnu rehablitaciju, radnu okupaciju i terapiju, a pruža im se i usluga prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, čuvanja, organiziranja slobodnog vremena i prijevoza.

3-1024-x-768

5-1024-x-768

Glavni dio programa protekao je u dojmljivoj izvedbi kazališne predstave “Svoga tela gospodar” u kojoj su glumci-amateri pokazali kako su, uz svoje radne terapeute i odgojitelje, i više nego uspješno svladali glumačke vještine te vjerno dočarali Kolarovo književno djelo i Hanžekovićev film. I to ne samo izvedbom, već i dorađenim scenarijem i scenografijom.

4-1024-x-768

6-1024-x-768

Kazališni prikaz bio je dopunjen osvrtima dugogodišnjih polaznika ovih radnih aktivnosti na njihove sate i dane što ih svakodnevno provode u Lugu, recitalima, te na kraju pjesmom i plesom. Zaslužili su buran pljesak zadovoljne publike s kojom su se svi nastavili družiti na domjenku.

9-1024-x-768

12-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.