Prihvaćen drugi rebalans samoborskog proračuna i nacrt novog za 2017. godinu

24. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.171 Pregleda

U tijeku je sjednica samoborskog Gradskog vijeća. Aktualni je sat završen za 30-ak minuta uz 15-ak pitanja sedmero vijećnika. Jednoglasno je usvojena Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Bobovica 2 koja obuhvaća čak 86 posto površine za gospodarske objekte i samo 10-ak posto površine za prometnice, jednu glavnu i dva odvojka, uz koje će svim gospodarstvenicima i njihovim partnerima i klijentima biti dostupan prilaz svakoj od zona. To je u praksi, inače – rekao je izrađivač plana Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba – rijedak slučaj.

Samoborski gradski vijecnici prihvatili su i druge ovogodišnje izmjene i dopune gradskog proračuna koje je obrazložio resorni pročelnik Željko Radovanić. Bez obzira na to što se radi o minimalnim izmjenama u odnosu na prvi put rebalansirani proračun, ovo ipak nije tehnički rebalans – rekao je Radovanić. Proračun je uvećan za nešto manje od 600 tisuća kuna ili tek 0,22 posto, pa sada iznosi 269 milijuna i 382 tisuće kuna. Veći dio povećanja, oko 460 tisuća kuna, usmjeren je na proračunske korisnike, a preostali manji dio na funkcioniranje grada. Pročelnik Radovanić je pritom napomenuo da se pri ovako predloženim izmjenama imalo u vidu i konačno ostvarenje proračuna s 31. prosincem ove godine. Povrh toga – napomenuo je Željko Radovanić – od sljedeće godine iz proračuna izlaze kapitalna sredstva kojima se sanirao Trebež te dodao da su vrijednosno najviše porasli prihodi od tzv. pomoći sa strane, za 1,4 milijuna kuna. To se odnosi na pomoć za provedbu parlamentarnih izbora, projekt Vjetar u leđa 2 i ulaganja u društvene objekte.

vijece-glasanje

Kao i rebalans, i Nacrt prijedloga budućeg gradskog proračuna, vijećnici Gradskog vijeća izglasali su većinom glasova. Za novopredloženi proračun u visini od 212 milijuna kuna, u današnjem prvom čitanju, bilo je 19 vijećnika, a protiv njih troje iz opozicijskih redova. U odnosu na ovogodišnji, novi je proračun manji za 57 milijuna kuna jer se više ne sastoji od kapitalnih pomoći za sanaciju Trebeža u visini od 25 milijuna kuna, što je završeno, te od kredita čiji je najveći dio od 23 i pol milijuna kuna iskorišten u ovoj godini, kao ni od drugih kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i proračuna Zagrebačke županije.

Projekcijama proračuna za 2018. i 2019. godinu predviđeno je ukupno smanjenje proračunskih prihoda za 7 do 8 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

Sjednicu prati naš kolega Edi Kirschenheuter, a detaljnije o odlukama koje su vijećnici izglasali poslušajte u našim sutrašnjim informativnim emisijama.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.