Najnovije
Noć muzeja u Samoboru (28. siječnja 2020. 16:57)
Svečani prijem za srebrnog Mateja Ašanina (28. siječnja 2020. 16:02)
Mlađi naraštaji RK Rudara četvrti u Rijeci (28. siječnja 2020. 15:59)
Pregršt zabave za male mašakre (27. siječnja 2020. 17:52)
Juraj Kodrić osvojio turnir u Zagrebu! (27. siječnja 2020. 14:02)
Sveta Gera i molitva za mir (27. siječnja 2020. 13:18)
Po Žumberku – od Krijesa do Krijesa (27. siječnja 2020. 13:15)

Počeli Dani elektroničkih medija u Opatiji

23. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.014 Pregleda

U Opatiji su svečano otvoreni 9. Dani elektroničkih medija, 22. dani radija, 9. dani televizija i 9. dani interneta. I ove godine u Opatiji su okupilo oko tristo sudionika, predstavnika lokalnih i nacionalnih medija, te predstavnika relevantnih institucija i organizacija.

Okupljene je ispred Ministarstva kulture pozdravio Tomislav Jelić, načelnik sektora za normativne i upravno-pravne poslove, a sudionicima su se obratili i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, Mirjana Rakić, predsjednik HURIN-a, Robert Veseljak, predsjednik NUT-a, Denis Mikolić te Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a. 9. Dani elektroničkih medija se odvijaju pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović koja je pozdravnu poruku poslala putem video linka.

dem_predsjednica-rh-757-x-505Prvi panel otvoren je temom o HRT pristojbi, a na njemu je sudjelovao i v.d. ravnatelja HRT-a Blago Markota. Sudionici panela su suglasno zaključili da HRT pristojbu u ovom trenutku ne treba ukidati ili smanjivati.

„HRT je generator i motor hrvatske medijske industrije, HRT potiče razvoj medijskih i kulturnih djelatnosti, te je glavni investitor u hrvatsku kulturnu industriju. Političke poruke koje smo dobili nisu loše, pokazuju nam da moramo ući u krvotok Hrvatske televizije, izraditi strategiju, preuzeti odgovornost i krenuti u transformaciju“, poručio je v.d. ravnatelja HRT-a, Blago Markota.

Sa smanjivanjem ili ukidanjem pristojbe ne slažu se ni predstavnici lokalnih medija koji putem Agencije za elektroničke medije, odnosno Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija, od HRT pristojbe dobivaju 3 posto za sadržaje koji potiču pluralizam.

„HRT je kao javni servis od značenja za ukupnu TV djelatnost u Hrvatskoj. U namjeri da se zaštiti dio siromašnih mogli bismo dobiti nove siromašne jer ćemo morati ugasiti sadržaje koji nisu komercijalno atraktivni“, upozorio je predsjednik NUT-a, Denis Mikolić.

dem_mirjana-rakic-757-x-505Predstavnici lokalnih medija ipak i dalje traže ograničavanja marketinških minuta u programu HRT-a kako bi se oglašivači vratili i na lokalne medije.

Panelom Programske osnove: Kvantitativne analize, izazovi i rješenja – analizirane su programske sheme televizija u odnosu na emitirane emisije. Navedeno je nekoliko primjera odstupanja, a povela se i rasprava o načinima sankcioniranja. Predstavnici medija upozorili su  da je dozvoljenu baza odstupanja s 10 posto programskog sadržaja potrebno povećati na 30 posto te da bi se period analize s tjedan dana trebao produlji na najmanje mjesec dana.

Dani elektroničkih medija se nastavljaju panelima o digitalnom radiju, budućnosti neprofitnih medija, drugoj digitalnoj dividendi. Sudionici će imati prilike izraziti i svoje mišljenje i o mogućim izmjenama Zakona o elektroničkim medijima. Agencija za elektroničke medije će predstaviti brošuru – Preporuke za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija, te istraživanje o navikama gledanja televizije djece i mladih. Na panelu Djeca naši najvjerniji gledatelji sudjelovat će i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća iz Opatije.

Domaćini 9. Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radija i novina – HURIN, Nacionalna udruga televizija – NUT i Agencija za elektroničke medije.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.