Djeci je potrebna medijska pismenost

23. studenoga 2016.
Komentari isključeni
957 Pregleda

U sklopu “Građanskog utorka” u Pučkom otvorenom učilištu Samobor jučer je predavanje na temu “Obitelji i izazovi novih medija” održala magistra komunikologije Leali Osmančević. Govorila je o utjecaju medija na djecu i mlade, o važnosti komunikacije unutar obitelji o različitim medijskim sadržajima, o obrazovnoj ulozi medija te brojnim prilikama i mogućnostima za korištenje medija u obitelji kao i o ulozi medijskog odgoja.

Utjecaj medija je velik na djecu tim više što su im oni danas dostupniji nego nekada. Zato prilikom odabira sadržaja za djecu kao i ostaloga važnu ulogu ima obitelj –istaknula je Leali Osmančević.

“Uloga obitelji je najvažnija, jer djeca su od rane dobi okružena roditeljima, braćom i sestrama i drugim članovima i oni imaju najveći utjecaj na njih. Odgoj je temelj odrastanja djeteta, a uz obitelj se vežu i školski djelatnici tako da sustavna edukacija svih tih dionika može najviše pomoći djeci kao najranjivijoj skupini” – rekla je Leali Osmančević.

img_20161122_185741-757-x-568

Kako bi se izbjegle štetne posljedice medijskoga utjecaja na djecu važna je uz edukaciju i zdrava komunikacija u obitelji i u školi . ” Zabrana nije uvijek najbolje rješenje kad se govori o medijima. Uz razgovor može se nadovezati i medijska pismenost. Zato što je ona postala pismenošću 21. st. u brojnim europskim zemljama. Kod nas još nije dostigla razinu koju bi mogla dostići, s obzirom na sva provedena istraživanja i na primjere iz svakodnevnih medija, bilo da je riječ o tradicionalnim ili novim , gdje vidimo da djeca jesu često žrtve nasilja, posebice nasilja putem novih medija, govora mržnje na društvenim mrežama itd. To su sve pokazatelji da nam treba dugoročnije i šire rješenje koje nadilazi samu zajednicu obitelji ili osnovne škole, a to bi sve zapravo mogla riješiti i spojiti medijska pismenost, koje još nema u hrvatskim školama” – istaknula je Leali Osmančević .

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji “Kap znanja” , u četvrtak, 4. studenog, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.