Povelja o prijateljstvu crkvenih zborova Samobora i Srijemske Mitrovice

17. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.067 Pregleda

Crkveni pjevački zbor župe Svete Anastazije iz Samobora organizirao je prošloga vikenda izletničko hodočašće u Srijemsku Mitrovicu. Povod odlasku u taj drevni hrvatski grad bio je posjet mjestu u kojemu je sveta Anastazija živjela i podnijela mučeništvo za kršćanski vjeru, te uspostava trajnog prijateljstva zborova dviju župa. Mitrovica je ne samo grad svete Anastazije, nego i brojnih ranokršćanskih mučenika – svetog Dimitrija, svetog biskupa Ireneja i brojnih drugih koji su u vrijeme progona cara Dioklecijana žrtvovali svoje živote za Krista. Arheološkim istraživanjima na području grada dosad je otkriveno 8 ranokršćanskih hramova, a najpoznatiji su oni posvećeni svetom Ireneju, svetom Dimitriju i svetom Sinerotu. Na jednom od savskih mostova u Mitrovici, 304. godine, pogubljeni su prvi episkop Sirmiuma Irenej i njegov đakon Dimitrije, a iste godine na Božić pogubljena je na lomači i sveta Anastazija.

4-1024-x-683

3-1024-x-683

Odlazak u Mitrovicu bio je svim Samoborcima na radost i veliku duhovnu korist. -Hrvatski narod je na prostoru Srijema ostao u malom broju, gotovo da smo nestali pod mukom daleke i bliske povijesti – rekao je domaći župnik, monsinjor Eduard Španović. Nemoguće je opisati srdačnost, gostoljubivost i veliki kršćanski domoljubni duh kojim su samoborske pjevače dočekali vjernici župe svetog Dimitrija. Svi članovi zbora i ostali vjernici samoborske župe koji su krenuli put Srijema, otvorena srca i radosne duše pružili su domaćinima čvrstu ruku potpore i prijateljstva koju su Mitrovčani s veseljem prihvatili. Svečanost potpisivanja Povelje prijateljstva počela je svetom misom u župnoj crkvi svetog Dimitrija koju je predvodio samoborski kapelan velečasni Josip Čulig, a pjevanjem uveličao veliki mješoviti zbor samoborske župe pod vodstvom maestra, magistra Darka Novosela te uz orguljašku pratnju Ivana Gajšaka. Mitrovački župnik Eduard Španović nije nimalo krio radost i zadovoljstvo zbog posjeta Samoboraca, te je istaknuo kako nas veže ista zaštitnica, ista domovina i izrazio nadu i vjeru u opstanak i razvoj prijateljstva dvaju zborova i župljana Samobora i Mitrovice.

1-1024-x-683

2-1024-x-683

Župnim zborom u Mitrovici ravna časna sestra Cecilija Tomkić, koja je s voditeljem samoborskoga zbora, maestrom Novoselom, potpisala Povelju prijateljstva. Spontani pljesak “zapečatio” je potpisivanje, a velečasni Čulig, uz pozdrave domaćinima, izrazio je zadovoljstvo i veliku čast što se prijateljstvo sklapa uz moći svete Anastazije. Posebno je pozdravio sve mlade kojih je nemali broj sudjelovao u liturgiji ministrirajući i čitajući misna čitanja.

5-1024-x-683

Od srijemskoga župnika i svih vjernika mitrovačke župe Samoborci su puno naučili, ne samo o povijesti, nego o pravom kršćanskom, domoljubnom i čovjekoljubnom duhu, te ih je susret trajno i snažno duhovno obogatio.

8-1024-x-683

Povelja koju su potpisali ostat će trajna uspomena na prvi susret dviju župa, a sljedeće godine, pri uzvratnom susretu, posadit će u Samoboru drvo prijateljstva.

Violeta Gjurkin, tajnica Zbora

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.