Mladi preuzeli uloge svetonedeljskih gradskih vijećnika

17. studenoga 2016.
Komentari isključeni
798 Pregleda

Mladi s područja Svete Nedelje, njih 15, jučer su imali priliku postati gradski vijećnici na jedan dan. Na simuliranoj sjednici Gradskog vijeća domaćini su im bili predsjednik svetonedeljskog Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek, kao i članovi Gradskog vijeća Vesna Filipović, Romana Semenić i Dario Zurovec, zamjenici gradonačelnika Damir Halužan i Ivica Pavlić, te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biserka Delač.

Nakon što su mladi predviđenom procedurom između sebe izabrali predsjednika vijeća i zamjenike, krenuli su su s dnevnim redom. Po običaju sjednica je počela aktualnim satom kojeg je otvorila novoizabrana predsjednica, Ana Lovasić.

Mlade vijećnike najviše su zanimala pitanja od interesa za mlade, kao što su visoke cijene prijevozničkih učeničkih i studentskih mjesečnih pokaza, osiguranje prostora odnosno kulturnog centra za mlade s područja Svete Nedelje, mogućnosti održavanja češćih edukacija i seminara za mlade s područja poduzetništva, te povećanje novčanog iznosa naknade za novorođenčad. Na njihove upite odgovarali su pročelnica Biserka Delače te zamjenici gradonačelnika Damir Halužan i Ivica Pavlić.

vijece-mladi-757-x-426

Po završetku aktualnog sata krenulo se s prezentacijom programa mladih. „Svetonedeljska stranka mladih“ predložila je organiziranje izleta tj. posjet poduzetnicima u RH i radionica poslovne komunikacije sa svrhom povezivanja i razmjena ideja mladih.

Stranka „Čuvari Grada Svete Nedelje“ predložila je iznajmljivanje sportske dvorane „Čičak“ u svrhu osiguranja dodatnog prostora za sportske i rekreativne aktivnosti kako bi se rasteretila postojeća sportska dvorana.

Stranka „Progresivna Sveta Nedjelja“ prezentirala je svoj prijedlog klizališta u Svetoj Nedelji.

Nakon rasprave o svim prijedlozima većinom glasova usvojen je prijedlog Svetonedeljske stranke mladih, a za koje će se osigurati sredstva u proračunu Grada Svete Nedelje kroz program Savjeta mladih Grada Svete Nedelje.

Prije samog uručivanja potvrda o sudjelovanju na simuliranoj sjednici Gradskog vijeća za mlade, prisutnima su se obratili gradski vijećnici Vesna Filipović, Romana Semenić i Dario Zurovec.

Ovom simuliranom sjednicom Gradskog vijeća za mlade, Grad Sveta Nedelja omogućio je mladima s područja Grada koji imaju između 18 i 30 godina da kroz simuliranu sjednicu raspravljaju, glasaju i odlučuju o temama i projektima za mlade, te se u potpunosti upoznaju s načinom i radom predstavničkog tijela. Mladi su bili pripremljeni za njihove vijećničke uloge kroz radionicu održanu dan ranije, uz stručnu pripremu voditelja projekta od strane Grada Svete Nedelje Martine Fabijan i predsjednika Gradskog vijeća Dragutina Vinovrški Penteka. U pripremi vijećnika ispred Udruge Pozitiva Samobor sudjelovali su Romina Galović i Ivan Duvnjak.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.