Od realističnog preko ekspresionističkog do apstraktnog

16. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.287 Pregleda

Iznimno dobro posjećeno bilo je otvorenje izložbe slika Drage Jančića u maloj dvorani Galerije Prica koja je rijetko kad tako krcata kao što je to bila sinoć. Uvod u predstavljanje slikarskog opusa Drage Jančića bila je projekcija kratkog filma o autoru i njegovoj slikarskoj inspiraciji te posveti ove izložbe velikom hrvatskom povjesničaru umjetnosti i likovnom kritičaru Vladimiru Malekoviću.

7-portret-vladimira-malekovica-1024-x-1463

Svi Jančićevi radovi na ovoj izložbi nastali su u vremenu od 2014. do 2016. godine u tehnikama akrilika, zatim močenog i gužvanog hammer papira gletanog i kaširanog na kartonu, kolaž akrilika, jute kaširane na kartonu te kolaža.

5-1024-x-768

-U ovom svom novom ciklusu, koji ima i ranija ishodišta, Jančić je u prvom redu zaokupljen strukturom slikarske površine, koja u svojoj slojevitosti nudi brojne asocijativne sadržaje – rekao je na izložbi likovni kritičar Stanko Špoljarić. -Tu nema preciznije motivske određenosti – nastavio je Špoljarić – ali postoji slutnja stanja i prikrivena priča kojom slike s formalne strane otkrivaju umjetnikova raspoloženja te jeku događaja i doživljaja. -Na potki stilske dosljednosti Jančić maštovitošću slikarske razrade svakoj slici, makar i u manjoj mjeri, daje drugačiji pečat, s rasponima od u naznakama prisutnog realističnog, preko ekspresionističke otvorenosti, pa do apstraktne nepredmetnosti – zaključio je Stanko Špoljarić.

6-zima-na-prozoru-2014-1024-x-1454

Drago Jančić rodom je iz Prigorja Brdovečkog, bio je nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi gdje je do umirovljenja posebno afirmirao rad keramičarske sekcije, a bavio se i metodikom nastave likovne kulture. Samostalno je izlagao na 20-ak izložbi i na oko 50 skupnih.

4-1024-x-768

Za likovni postav ove samoborske izložbe pobrinuli su se Čedo Ostreš i Petra Petrušić, za dizajn kataloga Ana Sladetić, a izložbu je uime Zagrebačke županije otvorila Jadranka Dujić Frlan. Izložba slika Drage Jančića u Galeriji Prica može se razgledati do 27. studenog.

3-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.