Hrvatska zajednica tehničke kulture nagradila 9 Samoboraca

14. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.070 Pregleda

Svečana akademija u povodu obilježavanja 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi održana je 22. listopada u kinu Tuškanac, u suradnji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog filmskog saveza. Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te uz podršku resornog ministarstva i nazočnost njihovih izaslanika i državnih uglednika kao i gotovo 300 predstavnika županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture i nacionalnih saveza koji sjedinjuju različite grane tehničke kulture.

Svečanosti je prethodila konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Organizacijskog odbora za obilježavanje 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi, u sastavu Ivan Vlainić, Denis Vincek, Marica Berdik, Zvonimir Jakobović i Duško Kraljev, predstavili Hrvatsku zajednicu tehničke kulture – krovnu organizaciju tehničke kulture u Hrvatskoj.

Uz naglasak na bogatu tradiciju i pregled povijesnog razvitka Hrvatske zajednice tehničke kulture, pregled aktivnosti koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s brojnim članicama te o strateškim smjernicama kojima će se Hrvatska zajednica tehničke kulture voditi u sljedećem vremenu, na svečanosti su govorili: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Marko Sladoljev, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić te jedini živući osnivač prednika Zajednice – Republikanske komisije “Tehnika i sport”, Čedomir Ćurčić.

2-1024-x-627

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, uz isticanje tradicije te stručnosti i entuzijazma ljudskih resursa koji vode Hrvatsku zajednicu tehničke kulture u cjelini, u svojem je govoru naglasio kako će Hrvatska zajednica tehničke kulture, i u novom razdoblju nastaviti poticati razvitak i promociju tehničke kulture cjeloživotnim tehničkim obrazovanjem svih dobnih skupina s naglaskom na djecu i mlade, uključujući socijalno ugrožene i marginalizirane skupine te osobe s posebnim potrebama. Bavit će se i zastupanjem prava i interesa članica, zajedničkim provođenjem programa tehničke kulture, utjecajem na javne politike u području tehničke kulture i razvoj civilnog društva, i to podizanjem javne svijesti o značaju tehničke kulture u društvu.

Uz projekcije fotografija kojima je prikazan povijesni razvitak Hrvatske zajednice tehničke kulture te djelatnost Hrvatske zajednice tehničke kulture i 16 nacionalnih saveza, u promotivnom filmu su prikazane najznačajnije aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture u prethodnom vremenu.

3-1024-x-683

Središnji dio svečanosti bio je posvećen dodjeli javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu, pojedincima, udrugama tehničke kulture, nacionalnim savezima i zajednicama tehničke kulture, ustanovama i drugim pravnim osobama koji su pružili znakovit, izniman i trajan prinos razvitku tehničke kulture, postizanju ciljeva i ostvarivanju zadaća te razvitku djelatnosti Zajednice.

Nagrada za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena je Đuli Nađu iz Zagreba, za iznimne uspjehe u pedagoškom, stručnom, publicističkom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi. Dobitnik Nagrade za životno djelo, Đula Nađ, prigodnim je govorom zahvalio uime svih dobitnika javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu.

4-1024-x-683

U povodu svečanog obilježavanja 70. godišnjice, Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijelila je i povelje članovima nacionalnih saveza, županijskih i gradskih zajednica,djelatnicima i umirovljenicima Hrvatske zajednice tehničke kulture i ostalim prijateljima tehnike koji su svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem pridonijeli razvoju tehničke kulture. Među dobitnicima povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture s ponosom možemo istaknuti neke od naših sugrađanki i sugrađana: Slavicu Bišćan i Vesnu Šoić, članice Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor i nastavnice tehničke kulture u osnovnim školama, Stjepana Črnjaka, predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Samobora, Zdenka Karamana, nastavnika u Srednjoj strukovnoj školi Samobor i člana Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, Željka Brodara, poznatog samoborskog obrtnika i člana Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, Feliksa Škiljana, nastavnika tehničke kulture u Osnovnoj školi Milana Langa i predsjednika Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor te Mirka Berana, Ante Radasa i Dragutina Lokmera, članove Društva inženjera i tahničara Samobor.

Program obilježavanja 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi vodio je Drago Celizić, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je Ivanka Boljkovac, sopranistica, nacionalna prvakinja Opere HNK u Zagrebu i glumica, u pratnji pijanistice Darjane Šojat.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.