Uz vinske litanije mošt pretvoren u vino

13. studenoga 2016.
Komentari isključeni
996 Pregleda

Za nama su martinski dani za čiju se javnu promociju i ove godine u našem gradu pobrinula Udruga Samoborska vinska cesta. Na glavnom gradskom trgu, dočekavši nakon jučerašnje kiše današnje sunce, zasjale su nešto prije podneva, uz dobru kapljicu i brojne vesele doskočice od meštara ovogodišnjeg ceremonijala pretvaranja mošta u vino.

12-1024-x-768

6-1024-x-768

“Vu ime oca lovca, sina gutavca i štucavca, duha kopitanca kaj po grabi naganja pijanca” pokršten je moštek nakon što je društvo vinskog biškupa, njegovih miništranata i sestre Izabele, te dobrovoljno prijavljene kume ovog svečanog čina, “odštucalo” i “odmucalo” svoje vinske litanije. Stare križevačke štatute po kojima se taj obred odvija, prisličili su, u popriličnoj mjeri aktualnoj nam svakodnevici i nasmijali skroman, ali za dobru vinsku družbu uvijek spreman puk.

7-1024-x-768

4-1024-x-768

Nakon govornog upriličili su i pjevani obred kako bi hladnoća studenog, koja se polako uvlačila u kosti, natjerala društvance i na ples. Za zagrijavanje i pripremu programa najprije je poslužila pjesnička riječ samoborskih “matičara”, pa domaći specijaliteti neizbježnih etno-fletnih puca, zatim mladi portugizac koji se točio starijima, te pečeni kesteni koji su se nudili mlađima.

11-1024-x-768

13-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.