Najnovije
Samoborsko gorje zabijelio snijeg (18. ožujka 2019. 18:26)
Bistra slomila Samobor u smiraj utakmice (18. ožujka 2019. 16:17)
Protiv Zameta nije išlo (18. ožujka 2019. 16:15)
“Lavicama” bod u Rijeci (18. ožujka 2019. 16:07)
Povratak na drugo mjesto (18. ožujka 2019. 13:05)
Bez frke do sedam medalja (18. ožujka 2019. 10:05)

“Čisto podzemlje” za bolju budućnost

11. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.080 Pregleda

O životu u podzemlju te kako riješiti problem divljih deponija jučer su u Gradskoj knjižnici Samobor govorili biolozi i speleolozi Lana Đud i Ruđer Novak iz Zagrebačkog speleološkog saveza. Predavanje su održali u sklopu ekološko-edukativnog projekta kojeg njihov Savez provodi s Javnom ustanovom “Zeleni prsten” i Zagrebačkom županijom.

Lana Đud magistrica eksperimentalne biologije, članica Zagrebačkog speleološkog saveza i Hrvatskog biospeleološkog društva govorila je o speleologiji te životinjskom svijetu u jamama i špiljama. Naglasila je kako u Hrvatskoj ima preko 10 tisuća speleoloških objekata. Rekla je i kako , možemo biti ponosni na 120 godina dugu tradiciju bavljenja speleologijom u Hrvatskoj, ali i na to što je podzemlje u Hrvatskoj izuzetno bogato životinjskim svijetom. Taj životinjski svijet ugrožavaju svi koji otpad ilegalno odlažu u prirodu.

O problematici otpada u špiljama i jamama govorio je biolog, dr.sc. Ruđer Novak, također član Zagrebačkog spelološkog saveza. Taj Savez u ovoj je godini dobio prestižnu Državnu nagradu koju dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za dostignuća u zaštiti okoliša. Njihov projekt “Čisto podzemlje” odabran je kao najbolji nacionalni projekt udruga u području zaštite prirode i okoliša. Primljena nagrada veliki im je poticaj za daljnji rad – kaže Ruđer Novak te ističe kako u Hrvatskoj ima jako puno divljih deponija otpada. Prema podacima koje imaju takvih je deponija preko 600, no stalno im pristižu novi podaci u bazu podataka koju imaju na web stranici “Čisto podzemlje”. Divlji deponiji otpada ugrožavaju životinjski svijet u podzemlju, ali i pitku vodu, jer preko polovice sve pitke vode u Hrvatskoj dolazi iz krškog podzemlja.

Što sve ljudi bacaju u prirodu spelolozi jako dobro znaju speleolozi. Njihov posao nije lak, jer podzemlje često krije mnoga iznenađenja. Od otpada često nailaze na sve i svašta, od miješanog komunalnog otpada do eksplozivnih naprava i ljudskih kostiju – kaže Ruđer Novak, te ističe kako se problem divljih deponija može riješiti jedino kvalitetnim gospodarenjem otpada i podizanjem svijesti kod ljudi. Isto tako potrebna je sinergija državnih institucija sa Udrugama koje se bave zaštitom prirode. Više o ovoj temi poslušajte u današnjem Epicentru, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.