Sve je spremno za proslavu Martinja u Samoboru i Svetoj Nedelji

10. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.409 Pregleda

Pred nama je proslava blagdana svetog Martina. Prema običaju na Martinje se mošt pretvara u vino, pa se posebno vesele vinogradari i ljubitelji dobre kapljice.

Svetonedeljska proslava Martinja održat će se u petak, 11. studenog, od 18 sati pod šatorom na Trgu Ante Starčevića. Organizatori su Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica Svete Nedelje i tvrtka Svenkom, a nastupit će Kuburaško društvo Gromovnik, Balans Code, KUD-ovi Strmec, Antun Mihanović iz Bestovja, Mala Gorica i Sveti Andrija iz Novaka, zatim Kulturno društvo Sveta Nedelja, Svetonedeljske mažoretkinje, Vokalni ansambl Domenike i Gradski tamburaški orkestar.

Tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno njegovo “krštenje”, izvest će KUD Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja.

Za dobru zabavu u kasnijem dijelu programa pobrinut će se glazbeni sastav Falset, a za sve posjetitelje osigurano je besplatno kuhano vino i kobasice.

Martinje će se u subotu, 12. studenog, slaviti i na središnjem Samoborkom trgu, a organizator je Udruga Samoborska vinska cesta. Uz vinske pjesme članova pjesničkog odjela Matice hrvatske te pjesme i plesove samoborskog kraja u izvedbi Folklornog ansambla Mladost, proslava će se odvijati, između 11 i 14 sati , s time da će ceremonija krštenja mošta s vinskim litanijama biti točno u podne.

Na dva štanda besplatno će se točiti mladi portugizac, a Udruga Etno fletno organizirat će kušanje i prigodnu prodaju domaćih kolača. Za mlade do 14 godina bit će priređena i zanimljiva nagradna igra u kojoj su nagrade pečeni kesteni. Dakako, nudit će se i drugi autohtoni tekući i jestivi specijaliteti samoborskoga kraja.

Zbog proslave Martinja policija svake godine ima više posla. Od večeras pojačano nadziru promet te kontroliraju voze li vozači pod utjecajem alkohola. Kako je vožnja pod utjecajem alkohola jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća s najtežim posljedicama, policija upozorava vozače da ako piju ne voze.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.