Proizvodimo premalo ekoloških proizvoda

9. studenoga 2016.
Komentari isključeni
932 Pregleda

O ekološkoj poljoprivredi, njenim prednostima i pravilima, te tome koje su mjere suzbijanja štetnih organizama jučer je u Galeriji Prica, u sklopu projekta “Zajedno za razvoj”, kojeg financira Zagrebačka županija, a čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Samobor, govorila magistra agronomije, Marija Ševar, viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu u Savjetodavnoj službi.

Ekološka proizvodnja podrazumijeva poštivanje strogih zakonskih pravila, a s ciljem zaštite potrošača rekla je Marija Ševar te naglasila kako su prednosti ekološke proizvodnje proizvodi koji imaju dodanu vrijednost , jer ne sadrže u sebi štetne kemijske tvari , niti primjese teških kovina, ne stvaraju nepoželjne nuspojave i što je vrlo važno oni su dobiveni iz sirovine iz ekološko uzgoja, tako da svi koji razmišljaju o svojoj prehrani žele koristiti ekološke proizvode.

Naglasila je i da svatko tko započne ekološku poljoprivrednu proizvodnju mora proći kroz prijelazno razdoblje koje traje od 1 do 3 godine i tek nakon što ono prođe može dobiti eko znak za svoj proizvod i kao takvog ga plasirati na tržište. Prije toga je to samo proizvod u prijelaznom razdoblju i na njega se ne smije staviti oznaka eko proizvod Hrvatske.

U Hrvatskoj se ekološkom poljoprivredno proizvodnjom bavi se preko 3 500 poljoprivrednika koji obrađuju oko 79 tisuća hektara zemlje. “To nije dovoljno da bi zadovoljilo potrebe potrošača u Hrvatskoj za eko proizvodima pa većinu takvih proizvodima uvozimo. Da bi se pospješila ekološka proizvodnja najvažnije je razvijati svijest kod poljoprivrednih proizvođača ali i potrošača” – rekla je Marija Ševar te naglasila da se poljoprivrednom proizvodnjom može uspješno baviti samo onaj tko voli poljoprivredu, koji posmatra prirodu i želi živjeti u suživotu s njom, zaključivši da će kad to postigne imati odgovarajuće prinose i prihode. Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Kap znanja, u četvrtak, 10. studenog, od 16 sati.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.