Okusi tradicije u restoranima Zagrebačke županije

8. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.334 Pregleda

Projekt Turističke zajednice Zagrebačke županije “Okusi zagrebačkog kraja”, kojim se želi što bolje promovirati domaća gastro ponuda ugostitelja te time pospješiti njihovo poslovanje, predstavljen je danas u restoranu Samoborska klet.

okusi3-757-x-568

U sklopu projekta desetero ugostitelja s područja Zagrebačke županije dobilo je pravo korištenja standarda “Okusi zagrebačkog kraja” čime jamče da se na njihovim jelovnicima nalaze domaća jela. Iz Samobora to su “Samoborska klet” i “Grgosova špilja”, a iz ostalih krajeva Zagrebačke županije standard je pripao Restoranu “Golf” iz Zaprešića, Izletištu ” Suhina” iz Bestovja, Restoranu “Ivančić” iz Jastrebarskog , “Eko Parku krašograd” iz Pisarovine, Bistrou “Babriga” iz Velike Gorice, Izletištu “Vina – Kos- Jurišić” iz Donje Zeline, Hotelu “Bunčić” iz Vrbovca i Seoskom turizmu “Kezele” iz Graberja Ivanićkog.

okusi6

“Projekt je predstavljen u Samoboru jer to je grad s dugom turističkom tradicijom i bogatom gastronomskom ponudom” – uvodno je rekla direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić pojasnivši kako je glavni cilj ovog projekta promovirati ugostitelje koji u svojoj ponudi imaju tradicijsku hranu iz bogate baštine gastronomije Zagrebačke županije.

“Svi koji nose ovaj standard na svojim jelovnicima trebaju imati 6 domaćih jela i 6 pića, od toga 4 vrste vina proizvođača s područja Zagrebačke županije, a kako bi privukli što više gostiju. Sve to trebalo bi pridonijeti i da ugostitelji pospješe svoje poslovanje i povećaju zaradu” – rekla je Ružica Rašperić.

okusi5

Inače, voditelj cijelog projekta je Boris Šimenc iz Varaždina. Na njemu radi nekoliko godina i to u suradnji s Turističkim zajednicama diljem Hrvatske. “Glavni cilj projekta je uvođenje tradicijske hrane, jela i namirnica na stolove ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske. Prilika je to da se ugostitelji umreže s poljoprivrednicima, OPG-ovima i drugim proizvođačima hrane, ali i subjektima koji se bave turizmom, a koji mogu pridonijeti što boljoj ponudi i promociji lokalne gastronomije” – kaže Boris Šimenc.

okusi2

Standard “okusi tradicije” za sada u Hrvatskoj imaju 54 restorana, a u projekt se mogu uključiti ugostitelji čiji potencijal prepozna lokalna ili županijska turistička zajednica. Potom svi prijavljeni prolaze test kvalitete. Od ukupno 100 bodova, koji se dobivaju na temelju ocjene hrane, pića, usluge, ambijenta, okoliša i ostaloga, sudionici u projektu moraju ostvariti najmanje 75 bodova. Tada dobivaju standard “okusi zagrebačkog kraja” i prepoznatljivu tablu te sudjeluju u brojnim aktivnostima predviđenim projektom.

“Hoće li neki ugostitelj u budućnosti dobiti standard “okusi tradicije” ovisi isključivo o njegovoj volji i suradnji s lokalnom Turističkom zajednicom” – kaže Boris Šimenc te zaključuje kako je ovaj projekt idealna prilika za sve ugostitelje koji nude domaću hranu da besplatno dobiju promidžbu.

okusi1

Svi ugostitelji s područja Zagrebačke županije koji su danas primili standard “Okusi zagrebačkog kraja” pripremljenim jelima dokazali su i da ga zaslužuju. U raznim domaćim delicijama uživali su brojni gosti, a među njima i pročelnik za EU fondove u Zagrebačkoj županiji, Josip Kraljičković, Tadimir Radobolja iz ministarstva turizma, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Zlatan Frelih te predstavnici brojnih turističkih zajednica.

okusi-2

Uz odličnu hranu poslužena su i vrhunska vina proizvođača s područja Zagrebačke županije, a među njima i kvalitetni bermet Filipec kojeg krasi nova etiketa.

Samobor je jedini grad s područja Zagrebačke županije u kojem dva ugostiteljska objekta nose standard “okusi zagrebačkog kraja”, no to je, čini se , premalo s obzirom na broj ugostitelja koji u našem gradu nude domaće specijalitete. Ovo im je poziv da se ubuduće uključe u ovakve projekte te povežu s lokalnom Turističkom zajednicom.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.