Zaklada Ana Rukavina poziva na upis u Registar

7. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.056 Pregleda

U subotu, 12. studenog, od 10 do 12 sati, u prostorijama Sportske dvorane Samobor (A. Hebranga 26a) u Samoboru održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija u Samoboru održava se na inicijativu gospođe Jasmine Majić koja je siječnju 2015. godine organizirala vrlo uspješnu akciju upisa u Registar u Svetoj Nedelji na kojoj se Registru pridružilo gotovo 250 potencijalnih darivatelja, te uz pomoć Ustanove Sportski objekti Samobor i ravnatelja, prof. Vladimira Čerkeza.

Akciju financijski podupire Zagrebačka županija koja je putem Javnog natječaja dodijelila sredstva za projekt „Lijek je u nama“ na području Zagrebačke županije.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika, te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Registar prvi je korak koji je potrebno napraviti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 52.488 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 64 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.