Etnojazz glazbena razglednica Gradske glazbe Samobor

7. studenoga 2016.
Komentari isključeni
1.361 Pregleda

Ljubitelji dobre glazbe i prijatelji Gradske glazbe Samobor okupili su se sinoć u Galeriji Prica na promociji njihovog novog nosača zvuka “Šafrun”, što je stari samoborski naziv za ljetnu toplu kišu.

Mlad po sastavu, ali po postojanju najstariji u Hrvatskoj i šire, orkestar je pod vodstvom maestra Roberta Polgara oduševio sve prisutne izvedbom tradicionalnih pjesama važnim za našu glazbenu baštinu, ali u sasvim novim jazz aranžmanima.

ggs2-757-x-568

Promotivni koncert počeli su samoborskom pjesmom kraj kapele Svete Ane, a potom je uslijedio niz skladbi koje nas vode u Dalmaciju, Međimurje, Zagorje i Podravinu da bi završili ponovno u Samoboru, pjesmom “Samoborci piju vino z lonci”.

ggs3-757-x-568

Gradskoj glazbi Samobor pridružili su se sinoć i renomirani vokalni i instrumentalni solisti koji su surađivali na “Šafrunu”: Igor Geržina, Tomislav Goluban, Vokalni ansambl Praline te Joe i Lela Kaplowitz.

ggs4-757-x-568

Iako se radi o glazbenim amaterima Gradska glazba Samobor doima se poput profesionalnog orkestra, a svaki njihov nastup pravi je glazbeni doživljaj. Rad mladih svestranih entuzijasta, kao i njihovih voditelja Roberta Polgara te predsjednice Vesne Mihalinec i tajnika Dubravka Mihalineca, pohvalila su dva renomirana maestra Silvije Glojnarić i Siniša Leopold, a kako nije bio u mogućnosti doći na promociju zbog boravka u SAD-u, elektroničkom poštom oglasio se i poznati skladatelj i aranžer Ante Gelo. Napisao je kako je novi album Gradske glazbe Samobor odličan, pohvalivši ideju, muziciranje i aranžiranje skladbi.

S “Dobrodošli u svijet jazza” sve prisutne pozdravio je maestro Silvije Glojanarić.
Rekao je kako je ideja o sviranju naše tradicijske glazbe zapravo jedina prava ideja u svijetu jazza, jer nema smisla imitirati druge. Dodao je i da su ovakvi programi odlični i da bi svaki naš orkestar trebao biti na tom putu i svirati naše pjesme. “Gradska glazba Samobor posegnula je za našom glazbenom baštinom te s odličnim aranžerskim radovima pretvorila je u pravu paradu odlične big band jazz glazbe” – istaknuo je Silvije Glojnarić. Naposljetku je rekao kako na CD-u sve zvuči kako treba poručivši da ovaj orkestar ne smije stati.

Rad orkestra pohvalio je i Siniša Leoplod rekavši kako je Samobor najljepša varoš zahvaljujući i mladim glazbenicima koji toliko dugo u njemu marljivo rade. “Puno sjajnih glazbenika je djelovalo u različitim žanrovima u našem gradu, a ova divna mladost koja se bavi jazzom potrudila se da Samobor dobije i predivnu etnojazz glazbenu razglednicu na kojoj se može čuti dio predivne hrvatske tradicijske glazbe” – rekao je maestro Leopold čestitavši mladim glazbenicima i njihovom vodstvu.

ggs5-757-x-568

Za to što se Gradska glazba Samobor okrenula jazzu i to prije 13 godina najzaslužniji je dirigent Rober Polgar. Mnogi će se složiti kako sadašnja generacija glazbenika pod njegovim vodstvom daje najdojmljiviji doprinos djelovanju orkestra koji čuva i promovira hrvatsku glazbenu tradiciju gotovo 210 godina.

Za novi album najzaslužniji su upravo mladi glazbenici rekao je Robert Polgar dodavši da iako su amateri svojom izvedbom mogu parirati glazbenim profesionalcima. Robert Polgar zahvalio je svima koji radili na novom albumu, a posebno tonskom snimatelju Bernardu Mihaliću.

ggs6-757-x-568

Vesna Mihalinec, koja sa suprugom Dubravkom, Gradsku glazbu Samobor uspješno vodi već dva desetljeća istaknula je kako je u 7 godina, koliko su stvarali novi album, bilo puno teških, ali i lijepih trenutaka te je zahvalila mladim glazbenicima na trudu i ljubavi koju ulažu u ovaj orkestar, jer kako je istaknula, svatko do njih pored muziciranja ima i druge obaveze od školskih, fakultetskih do poslovnih. “Bez njih, ali ni bez Roberta Polgara, koji je fenomenalan dirigent ne bi bilo ničega” – istaknula je Vesna Mihalinec.

Idući nastup Gradska glazba Samobor imat će 18. prosinca, kada priređuju tradicionalni božićni koncert “Dar pod bor”, u dvorani samoborkog kina, a iduće godine će proslaviti 210 dugih godina postojanja i rada, pa zasigurno možemo očekivati kakvo glazbeno iznenađenje.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentara

  1. Avatar

    Zahvaljujem na odličnom realnom i profesionalnom članku.