Kako do “pametne županije”?

2. studenoga 2016.
Komentari isključeni
948 Pregleda

Koji su to preduvjeti koji će omogućiti transformaciju Zagrebačke županije u “pametnu županiju” te kako ih postići, razgovaralo se prošli tjedan u prostorijama Zagrebačke županije na predstavljanju “Strategije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – pametna županija”.

Radi se iznimno važnom strateškom dokumentu čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave na temeljnim načelima održivog razvoja uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Drugim riječima, Strategija predstavlja osnovu za daljnji razvoj, odabir razvojnih projekata i aktivnosti u skladu s mogućnostima Županije i prilikama ovisnim o okruženju, u prvom redu ovisno o dostupnosti razvojnih fondova koji će omogućiti provedbu znatno većeg broja razvojnih projekata nego što bi bilo moguće bez tih sredstava.

3-1024-x-683

-Ideja je da se Zagrebačka županija u sljedećih pet godina transformira u pametnu županiju te tako svojim građanima i gospodarskim subjektima ponudi učinkovite, moderne usluge – rekao je župan Stjepan Kožić dodavši da prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38 posto, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5 posto godišnje. -Prioritetno je uložiti znatna sredstva u informatizaciju županijskog sustava što će onda posljedično utjecati i na unapređenje novih informacijskih i komunikacijskih sustava diljem županije – istaknuo je Kožić.

4-1024-x-683

Da je riječ o iznimno kvalitetnom strateškom dokumentu potvrdili su i članovi ekspertnog tima Mladen Vedriš, Nedeljko Štefanić i Anita Lovrić koji su aktivno sudjelovali u kreiranju Strategije. -Županije se danas nalaze na raskrižju na kojem mogu birati između starih i novih, digitaliziranih rješenja. Izrada Strategije je nezamjenjiv, prvi korak, no, ona ne smije ostati zaključana u ladicu, nego treba njezine mjere i ciljeve početi ostvarivati i u praksi i to što je prije moguće – naglasio je Vedriš.

Za izradu Strategije bila je zadužena tvrtka Infocumulus iz Zagreba čiji su predstavnici objasnili metodu kojom su prikupljali podatke s terena, a koji su nužni za donošenje daljnjih preporuka i pravaca razvoja. -Trenutno je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pa nakon što usvojimo njihove komentare i prijedloge smatramo da će Strategija biti u potpunosti spremna za izglasavanje pred Županijskom skupštinom – rekao je Sven Marušić, stariji konzultant tvrtke Infocumulus.

5-1024-x-619

Inače, iz Zagrebačke županije pozivaju svu zainteresiranu javnost da svoje komentare na nacrt prijedloga Strategije razvoja informacijske komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – Pametna županija – dostave putem obrasca na adresu elektroničke pošte: i.bosnjak@zagrebacka-zupanija.hr do 11. studenoga ove godine.

Informacije o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, kao i nacrt same Strategije može se vidjeti na web stranicama Zagrebačke županije pod rubrikom Transparentnost.

(www.zagrebacka-zupanija.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.