Večer žumberačkih pjesnika

31. listopada 2016.
Komentari isključeni
956 Pregleda

U žumberačkom grkokatoličkom Duhovnom centru u Samoboru održana je u subotu Večer žumberačkih pjesnika. Svečanost je započela svetom liturgijom koju je za sve pokojne žumberačke pjesnike služio stavrofor Mile Vranešić u zajedništvu s mjesnim župnikom. Na početku liturgijskog slavlja stavrofor Vranešić istaknuo je kako neki od žumberačkih pjesnika nisu imali vlastito potomstvo, pa je stoga naša dužnost kao Crkve spomenuti se njihovih duša, jer crkvena zajednica predstavlja širu duhovnu obitelj.

-Okupljeni u molitvi za žumberačke pjesnike, upravo uoči blagdana Svih Svetih, želimo Bogu prikazati svetu liturgiju za pokojne svećenike Jovana Hranilovića i Ivicu Pavkovića, kao i za ostale naše pjesnike Marka Vukasovića, Josipa Milakovića, Danu Gurovića i Stanka Zubovića. Oni su nas svojim pjesničkim radom zadužili. Ali ne samo nas već i nadolazeće generacije Žumberčana. Naša molitva i ova sveta liturgija znak je naše duboke zahvalnosti za njihov doprinos našoj zajednici – rekao je Mile Vranešić.

Nakon liturgije, u pastoralnoj dvorani Duhovnog centra uslijedio je dvosatni kulturni program u kojemu su predavači opširno prikazali rad svakog od šest najpoznatijih žumberačkih pjesnika. Uz prikaze životopisa i prigodne recitale koje su izvele Sandra Vandekar, Mirjana Žegarac i Danica Raić Telišman, program su pjesmama upotpunile članice vokalne skupine Angeluši koje su izvele pjesme Marka Vukasovića. O djelovanju žumberačkih pjesnika, među ostalima su govorili kulturni djelatnici Milan Žegarac i Nino Škrabe, a sve nazočne uime Grada Samobora pozdravio je pročelnik Odjela za kulturu Juro Horvat.

Večer žumberačkih realizirana je osobitim zalaganjem predsjednika KUD-a Marko Vukasović i njegova predsjednika Janka Jelenića i predsjednika Udruge Uskok Sošice Milana Radića.

(www.zumberacki-vikarijat.com)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.