Bonsai “BUM” fest – ZEN-ov pun pogodak

31. listopada 2016.
Komentari isključeni
1.993 Pregleda

Velika završna kruna višednevnog kraljevanja bonsaizma u našem gradu bilo je sinoćnje proglašenje pobjednika izložbe najljepših drvaca koja je u subotu i nedjelju u maloj dvorani Galerije Prica pobudila ogromno zanimanje naših sugrađana i brojnih posjetitelja grada. Ovaj spoj horitkulture i umjetnosti razgledalo je oko dvije tisuće zainteresiranih što ne čudi s obzirom na činjenicu da je ovo prva ovakva bonsai izložba ne samo u Samoboru već i u Hrvatskoj. Na njoj je bilo izloženo 20-ak različito oblikovanih i odnjegovanih drvaca uzgajivača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

3-1024-x-768

Neprikosnoveni pobjednik izložbe, i prema glasovima publike, ali i stručnog ocjenjivačkog suda, bio je Slovenac Rajko Podgornik, koji se ovim “umjetničkim zanatom” bavi već 28 godina. Pokupio je nagradu publike i dvije prve nagrade žirija te pobrao buran pljesak okupljenih. Sve vrijeme izložbe, dio njegova bonsai uzgoja mogao se i kupiti ispred zgrade samoborskog kina. -Mislim da je ovo bio pravi put da pokažemo vašim ljudima kako se radi bonsai – rekao je Podgornik vjerujući da će tek utrti put uspješno nastaviti njegovi kolege iz Samobora i ostalih krajeva Hrvatske. -Za bonsaizam, uz znanje, volju, strpljenje i stalno učenje, potreban je i poseban instinkt – smatra Rajko Podgornik te dodaje da vjeruje da će se bar 10-ak ljudi od svih koji su obišli izložbu, odlučiti početi raditi s bonsaima.

4-1024-x-768

U predvorju kino dvorane bila je priređena i dvodnevna zložba fotografija “Japan u slici”, kojom je promovirana japanska kultura i tradicija.

6-1024-x-768

Istovremeno je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta s druge strane Trga Matice hrvatske, organizirana napredna bonsai radionica koju su vodili gosti iz Španjolske, Luis Vila Gonzalez i Alberto Baleato Pumar, poznati kao EL TIM. Alberto nam je rekao da se radionica sastojala od prikaza njihova bonsai znanja na primjerima koje su im zadali hobisti, polaznici radionice. Ugodno je iznenađen odazivom naše publike na izložbu i zbog toga jako sretan, pa vjeruje da će moći ponovno doći u Samobor za dvije godine. Posebno su ga oduševli i kultura te gastronomija našeg grada.

7-1024-x-768

Bonsaifest Samobor organizirala je ovdašnja udruga Zen čiji predsjednik Dejan Ćebić ističe veliko zadovoljstvo odjekom izložbe koja je bila pravi bum u ovom dijelu Hrvatske, pa čak i država našeg bližeg okruženja. Za radionicu, pak, kaže da ih je oduševila jer su u samo dva dana saznali niz novosti i upoznali nove tehnike rada na drvcima.

5-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.