Ana Lenard – sedma u svijetu

31. listopada 2016.
Komentari isključeni
793 Pregleda

Jučer je završilo 23. svjetsko seniorsko prvenstvo u karateu, a hrvatska nacionalna selekcija vraća se s osvojenim jednim odličjem, broncom Anđela Kvesića u konkurenciji najboljih svjetskih teškaša.

Samoborska šampionka Ana Lenard nažalost nije uspjela stati na jednu od stuba pobjedničkog postolja te time ostvariti svoj san za koji se pripremala cijelu godinu. Nakon ovogodišnje bronce s prvenstva Europe i srebra u ekipnom dijelu, svjetska medalja morat će se pokušati izboriti za dvije godine kada je na rasporedu 24. prvenstvo svijeta. U repasažu i borbi za broncu, nažalost hrvatskog stožera, Ana nije uspjela pobijediti sebi dobro poznatu Slovakinju, koju je inače pobjeđivala u posljednja dva meča, tako da je ostala bez prilike za osvajanjem medalje i na kraju zauzela 7. mjesto. Slovakinja je, inače, u borbi za broncu nadmoćno pobijedila te tako osvojila željeno odličje.

Ana je u Linzu odlično započela svoj nastup pobijedivši u prvom kolu Amerikanku rezultatom 5:1, a u drugom kolu je nadvisila i predstavnicu Engleske 1:0. U trećem kolu, protiv Kolumbijke, Ana je dominirala cijelim mečom, ali je u regularnom susretu rezultat bio 1:1 tako da joj je pobjeda pripala tek nakon sudačkog preglasavanja.

U četvrtini finala nasuprot naše šampionke bila je bivša i sadašnja svjetska prvakinja Egipćanka Lotfy Giana kojoj Ana pruža odličan otpor te tijekom cijelog meča u potpunosti kontrolira svoju suparnicu. Na kraju meča rezultat ostaje 0:0, ali su suci sudačkim preglasavanjem pobjedu dodijelili poznatijoj Egipćanki. Giana pobjeđuje u polufinalu te time omogućuju Ani da se kroz repasaž izbori za broncu.

U ekipnom dijelu natjecanja Hrvatice su se pokliznule već na samom startu protiv solidnih Finkinja te tako loše završile svoj nastup na svjetskom prvenstvu.

Najuspješnija zemlje u Linzu bile su Japan i Francuska s 9 osvojenih odličja, a slijede Iran s 6 i Egipat s 5 medalja. Od 118 zemalja koje su sudjelovale na prvenstvu svijeta u Linzu, njih 26 vraća se kući s nekom od medalja, a među njima je i Hrvatska. Najneugodnije iznenađenja prvenstva svakako je svjetska karate velesila Turska koja je osvojila tek jednu broncu.

Darko Šimunec

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.